Restricţii politice pentru dezvoltarea locală

398

bunila 003Primarul Dorin Hanu se poate confrunta, în perioada următoare cu numeroase dificultăţi de ordin administrativ, generate de diminuarea resurselor bugetare.

Edilul motrean aşteaptă 5 milioane de lei de la SNLO, care ar putea să nu mai vină niciodată, după ce se va construi SC Electra SA. Tot atunci, o parte dintre conducătorii actuali ai SNLO, ar putea căpăta slujbe în nivele superioare ale noii organigrame. Despre Daniel Burlan, se ştie sigur că va pleca acolo, unde s-ar putea intersecta cu Sorin Găman şi Constantin Dimofte, directori în minister proveniţi din structurile mineritului motrean. În paralel, noii oameni importanţi, promovaţi pe filiera portocalie ar putea avea un destin sinuos, dacă vor continua mişcările de stradă şi se vor aplica sentinţele judecătoreşti în privinţa ocupării unor funcţii de conducere din minerit, aşa cum s-a mai întâmplat.

Se ştie că, expertizele tehnice nu au confirmat lipsa celor 250 milioane de tone de cărbune de la Motru, ci gafa gărzii financiare, care a interpretat defectuos datele de producţie. În felul acesta, fostul director al Carierei Lupoaia, inginerul Ion Ghiga, trebuie repus în drepturi şi despăgubit moral, deoarece a fost principala victimă a unui sistem perfid de lapidare a personalităţilor, practicat de camarila portocalie, dacă cei vizaţi nu se înscriau în partid.

Dar să revenim la primarul Dorin Hanu, care începând de la 1 iulie, are în custodie şi Spitalul Municipal Motru, unitate care va trebui să fie menţinută pe linia de plutire. Lipsa medicilor, în unele domenii, ar putea avea urmări în perspectiva veniturilor proprii ale spitalului. Eliminarea subvenţiilor la utilităţi ar putea îngroşa bugetul de întreţinere a tuturor instituţiilor care ţin de autoritatea locală.

Nota de fundamentare bugetară, nu este un exerciţiu uşor şi nu vedem de ce, exploatările miniere de suprafaţă şi subteran, nu ar trece şi ele în custodia consiliului local, evitându-se astfel, presiunea neprofesionistă a puterii politice. În felul acesta, bugetele s-ar echilibra, iar primarii ar avea cu ce să-şi finalizeze investiţiile. Un lucru le lipseşte totuşi primăriilor, cărora li se cere să-şi reducă numărul de personal şi cheltuielile administrative – adevărul despre starea socială a populaţiei din localitate.

Primăriile nu au instrumente de control în această direcţie. Ele lucrează pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere ale persoanelor sau în orb. Este clar, că veniturile la buget,vor scădea odată cu noile măsuri, puse în operă de actualul Guvern, măsuri care vor conduce în paralel şi la creşterea tensiunilor politice locale.

Constantin BUNILĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here