Restituirea proprietăţii private, prin asumarea răspunderii ?!

350

PRECIZARE. Eu, unul, am impresia că, în vremuri de criză, precum acuma, numai în pielea primului ministru nu-i bine să fii. Nu are linişte de dimineaţă până-n seară, treburile administraţiei averii ţării mâncându-i tot timpul. Mai este şi preşedintele PSD, dar şi copreşedinte al USL. Indiferent ce vor zice cititorii mei detractori, o singură vină i-aş găsi: prezenţa uneori la prea multe emisiuni de televiziune. Nu-s neamţ, şi-i doresc să se întâlnească prin lunile mai-iunie cu Angela Merkel, Cancelarul Germaniei. Despre care am aflat – fără a fi un admirator al domniei sale – că evită televiziunile.

SEMNE BUNE DE LKA INS: ŞOMERI MAI PUŢINI! În sfârşit, a scăzut numărul de şomeri ai României. Şi asta n-ar fi tot. Institutul Naţional de Statistică anunţă că-i de aşteptat şi o scădere a inflaţiei. La fel cum au scăzut, ce-i drept slab, şi preţurile mărfurilor, care-au înregistrat o uşoară scădere – ne referim la produsele alimentare şi nealimentare – numai cu 0,1%, în luna martie faţă de cea anterioară. Chiar şi proiecţia BNR privind rata inflaţiei în acest an este de 3,5%, cu o ţintă de 2,5% – plus/minus un punct procentual. Banca Naţională a României (BNR) mai estimează că rata inflaţiei va fi în primele şase luni de 5-6%, dar va scădea simţitor ulterior. Însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, cum mai sunt numite cele ale produselor din agricultură.
LEGEA RETROCEDĂRILOR, PRIN ASUMARE. Aşa s-a stabilit în şedinţa de guvern de ieri, iar premierul Victor Ponta promite că săptămâna viitoare ar fi posibilă o nouă şedinţă a Cabinetului. Când este perfect posibil ca la Proiectul actual al Legii retrocedării proprietăţilor confiscate de comunişti să fie incluse amendamente, inclusiv dreptul cultelor. Se pare că vechea lege a retrocedărilor a produs multe scandaluri şi procese pierdute de către România la CEDO. De data aceasta, Victor Ponta ne-a asigurat că s-au luat în considerare principiile cerute de Uniunea Europeană, iar alte procese în care statul român ar avea numai de pierdut vor fi excluse. Dacă Biserica Ortodoxă Română a primit terenurile ce-i reveneau, mai demult, sunt plângeri din partea cultelor greco-catolice şi romano-catolice.
Numai că, dacă între Tismana şi Seuca, trecând prin Peştişani, exista o pădure numită de cei bătrâni ca fiind a mănăstirii, sau Dumbrava, ceea ce se întâmplă acum e o jale. Mare. Pe vremea comuniştilor s-a tăiat de către ocupanţii sovietici pădurea Andărăta, în ras. Ei bine, între timp a mai crescut ceva-ceva. Din păcate, în absenţa unui Cod Silvic, şi Mănăstirea Tismana le-a oferit unor oameni de afaceri hulpavi pădurea Dumbrava. Care se taie, zilele acestea, într-o veselie! De fapt, e o mare tristeţe!
ION PREDOŞANU
P.S. La închiderea ediţiei, am aflat că ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat plata integrală a salariilor tuturor angajaţilor OLTCHIM, până la finele lunii aprilie 2013. Deci înainte de Sfintele Paşti (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.