Ediția a II-a a spectacolului ”Respect eroilor ‘89” desfășurat pe scena Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” joi, 17 decembrie, a încheiat în forță seria activităților Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, dedicate zilelor liceului.
Timp de două ceasuri încheiate, artiștii specializărilor muzică și arta actorului au intrat în starea de spirit dintr-un decembrie însângerat al anilor 1989, când neamul românesc se elibera cu jertfa de sânge a tinerilor căzuți în luptă, de sub dictatura comunistă.
În deschiderea programului, doamna director, Ana-Daria Ionescu-Haidău a ținut un scurt discurs, amintind cu tristețe în suflet de momentele tragice din decembrie 1989, momente istorice de cotitură ale neamului românesc, momente în care chiar fratele său, Cătălin Haidău pierea împușcat, la numai 19 ani, pentru ca noi să fim liberi astăzi…
Pentru noi, cei care au și trăit acele momente, au fost clipe emoționante, clipe retrăite cu mare tristețe, dat fiind prețul plătit cu viața de tinerii ”eroi necunoscuți” pentru libertatea noastră, dar și clipe de ușurare că trăim totuși, vremuri mai bune, că jertfa nu a fost în zadar!
La deschiderea programului au fost prezenți alături de noi și câțiva reprezentanți ai IŞJ Gorj, pentru care evenimentul nu a trecut neobservat. Salutăm prezența inspectorului școlar Gabriel Popescu, responsabil de unitatea noastră.
Spectacolul a început cu un grup de tineri revoluționari care purtau drapelul românesc, luptând înflăcărați pentru libertatea neamului românesc, drapel de pe care au decupat stema, toată scena desfășurându-se pe un fundal sonor, în care vocea ultimelor clipe ale dictatorului panicat își îndemna poporul să se liniștească… iată doar câteva dintre simbolurile zilelor clocotitoare ale lunii decembrie 1989.
Au urmat momente de poezie patriotică, care au alternat cu momente muzicale, într-o manifestație atât de liniștită, care curgea ca o apă lină, într-o atmosferă tăcută, calmă, elegantă și de bun simț, încât aș putea afirma că a fost un spectacol ”tăcut”, dar atât de sonor, prin mesajul artistic transmis publicului, încât pioșenia, înflăcărarea, dorința de libertate și biruința se manifestau extrem de clar, chiar azi, după un sfert de veac trecut.
Momentele comemorative aflate sub îndrumarea lui Pompiliu Ciochia au fost îmbrăcate apoi în muzica vie – în ton cu evenimentul – a interpreților, fie ea redată de clapele pianului, ori de vioară, flaut, chitară, marimbă sau voce.
Printre interpreți s-au numărat elevii de top ai liceului: Anisia Staicu, Magda Costescu, Elvira Bolovan, Denisa Burci, Dragoș Mutulescu, Alexandru Straț și mulți alții. A fost prezentă pe scenă și Maria Gugu, clasa a IX-a care, din acest an școlar este eleva liceului nostru. Să nu uităm grupul coral dirijat de Loredana Lețu-Buliga (organizator) și grupul ”Gorjencele, dirijat de Nicoleta Lăcătușu! Profesorii care au urcat pe scenă alături de elevi: Florin Berculescu, Mariana Olaru, Liliana Ștefănescu, Mihaela-Sanda Popescu, Viorel Marinescu, Iulia Dumitrescu.
O sală întreagă a urmărit apoi nemișcată, cu pioșenie, derularea imaginilor videoproiectorului, în care rând pe rând, fotografiile eroilor-martiri ai revoluției din decembrie 1989 s-au arătat încă o dată în fața noastră, a celor prezenți, înfiorându-ne și reamintindu-ne de tributul plătit pentru libertatea neamului românesc.
Mulțumim tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea cu succes a evenimentului! Sărbători liniștite tuturor!
Eugenia-Liliana Ștefănescu