Resfințirea Troiței Eroilor Români din fața Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Târgu-Jiu

2283

La data de 30 ianuarie 2023, ora 12.00, a fost resfințită Troița Eroilor Români din fața Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de pe Calea Eroilor, ridicată în memoria EROILOR ROMÂNI. Evenimentul a fost organizat de familia Doina și Haidău Grigore în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” și Instituțiile de cultură din Municipiul Târgu Jiu.

La acest eveniment a participat un grup de persoane reprezentative ale culturii gorjene și o delegație a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” formată din: col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga cu soția Minodora, lt. col. (rtr.) Ovidiu-Gabriel Ghindă cu soția Lavinia, col. (rtr.) Gigi Bușe, prozator Dumitru Brozbă și prof. Grigore Haidău cu soția Doina (inițiatorii evenimentului). De la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” delegația a fost condusă de către domnul director Adrian Dan Bândea, iar de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj au participat directorul Pompiliu Ciolacu și inspectorul de cultură scrisă și purtător de cuvânt, Daniela Petruța Gapșea. Nu se putea să lipsească domnul ing. Ion Călinoiu, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj care a sprijinit financiar ridicarea acestei troițe în anul 2010.
Înainte de resfințire, domnul profesor Grigore Haidău a declarat că „această troiță, din lemn de stejar, a fost realizată în urmă cu 12-13 ani, de către el, de fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu și de către meșterul tâmplar, Ion Popeangă din Lelești. De-a lungul timpului aceasta s-a deteriorat și a trebuit recondiționată, mai ales că, cei care au făcut lucrările de amenajare stradală de pe Calea Eroilor, au înlăturat-o argumentând că nu face parte din proiect. Eu am luat-o și împreună cu meșterul Ionuț Fîșnea am recondiționat-o și reparat acoperișul care fusese deteriorat. A trebuit să fac o altă placă de marmură cu inscripția ÎN MEMORIA EROILOR ROMÂNI pentru că cea veche se spărsese pe jumătate, iar icoanele le-am schimbat mai des în acest răstimp, de vreo 3 – 4 ori, pentru că au fost luate de pe troiță. Acum am prins icoana în cuie. Am înțeles că acum, această troiță este luată sub patronajul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, al cărui director, Adrian Dan Bândea, este prezent aici. Subliniez că ea a fost ridicată pentru Cinstirea Eroilor Neamului din toate timpurile, și consider că locul ei trebuie să fie aici, pe Calea Eroilor și în fața bisericii închinate lor”.
După ce domnul director Adrian Dan Bândea a promis că v-a avea grijă de această troiță, cei doi preoți ai Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Ion Tomescu și Mircea Muscă au săvârșit slujba de resfințire a acesteia.
La final, doamna profesoară Doina Haidău a împărțit celor prezenți, dar și câtorva trecători, colivă și cozonac făcute de dânsa, iar domnul profesor Grigore Haidău a dăruit vin și pizza, pentru sufletul eroilor români dar și al eroului martir din familia lor, slt. Haidău Grigore Cătălin. Bunul Dumnezeu să asculte ruga acestor părinți, să-i întărească și să le dea sănătate și mulți ani de-aici înainte!
Col. (rtr.) Gigi BUȘE

1 COMENTARIU

 1. REVIN CU O PROPUNERE VECHE DE 20 ANI IGNORATA DE MAI MARI JUDETULUI…..
  IN TOATE COMUNELE DIN JUDET SA SE
  REALIZEZE ” ETERNIZAREA EROILOR NEAMULUI” INCEPAND TUDOR VLADIMIRESCU , CU 1877 SI
  RESPECTIV CELE DOUA RAZBOAIE MONDIALE PRIN NUME., GRADE SI MAI ALES LOCUL SACRIFICIULUI ; SUNT COMUNE CARE AU DAR , EU CRED ?! CA AR
  TREBUI CEVA CA , ” UN PARC MEMORIAL”,
  TEMA POATE FI LEJER PUSA IN PRACTICA
  DACA DIMINUAM ….CHELTUIELILE IN CAMPANII ELECTORALE CU…SOLISTI NOTORII….”FORMA FARA FOND”….
  SA AUZIM NUMAI DE BINE….DAR NU CRED…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here