Pe fondul creşterii temperaturii, tot mai multe persoane îşi doresc să găsească locul ideal pentru a scăpa de căldura sufocantă. Mersul la scăldat în locaţii neautorizate şi neverificate din punct de vedere bacteriologic poate fi un pericol pentru cei care aleg să se răcorească în aceste locuri. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că pentru a evita îmbolnăvirea, cetăţenii trebuie să meargă la scăldat doar în locurile autorizate, care sunt verificate periodic de inspectorii DSP.
Dorinţa de răcorire i-a determinat pe unii gorjeni să meargă la scăldat în diferite lacuri, bălţi sau râuri. Conştienţi sau nu de pericolul la care se expun, aceştia şi-au asumat orice risc. În anii trecuţi, mulţi dintre aceştia au ajuns la spital, după ce s-au răcorit în lacuri şi au fost diagnosticaţi cu infecţii bacteriene. Din acest motiv, specialiştii recomandă evitarea surselor de scăldat neautorizate. “Îmbăierea în locuri neverificate poate duce la infecţii stafilococice, streptococice, dar şi la alte afecţiuni. Este bine să se evite scăldatul în lacuri, bălţi, râuri”, confirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pericole pot exista şi la ştranduri şi piscine
Celor cărora le place scăldatul li se atrage atenţia că şi apa din bazine, ştranduri sau piscine poate să găzduiască multe bacterii şi ciuperci care pot fi cauzele unor serioase neplăceri. Astfel, câteva dintre riscurile scăldatului la bazin sau în lacuri sunt: otita de piscină, care se declanşează la câteva zile după baie şi se manifestă prin mâncărimi, dureri puternice la nivelul urechii şi senzaţia de ureche înfundată; Pitiriazis versicolor – este o ciupercuţă cutanată a cărei dezvoltare este favorizată de mediul umed şi cald. Pitiriazisul versicolor se manifestă prin apariţia unor pete brune sau decolorate la nivelul corpului; Eczema de contact – boală la care cele mai expuse sunt persoanele cu pielea sensibilă, acestea putând dezvolta o eczemă de contact din cauza clorului din apă, care are efect iritant. Eczema de contact se manifestă prin mâncărimi; Negi sau micoze, care pot apărea la picior şi care se manifestă prin mâncărime şi exfolierea zonei afectate; Furuncul – persoanele cu un sistem imunitar precar sunt mai expuse acestui risc, din cauza nivelului ridicat de bacterii din apă. De asemenea, de cele mai multe ori dacă se întâmplă ca o persoană să înghită apă din bazin sau din lac nu apare niciun simptom supărător. Cu toate acestea, în unele cazuri persoana se poate confrunta cu o diaree uşoară.
Este ştiut faptul că în perioada de caniculă foarte multă lume alege să meargă la ştrand, la piscină.
Este necesar să se acorde atenţie şi clorului din piscine care poate accentua acneea, anumite eczeme, alergii, şi de aceea trebuie să se facă imediat duş, cu apă potabilă.
Minodora Sucea