Reprezentanți ai Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” și ai Școlii Populare de Arte, ghizi copii și tineri din diaspora

724

Reprezentanți ai Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” și ai Școlii Populare de Arte Târgu-Jiu vor realiza prezentări live ale operelor lui Constantin Brâncuși pentru copii și tineri din diaspora, în cadrul unui eveniment organizat sâmbătă, pentru a marca împlinirea a 145 de ani a marelui sculptor gorjean.

Sâmbătă, 20 februarie 2021, începând cu ora 12.00, se va desfășura, pe platforma Zoom, evenimentul cultural ,,Dialoguri la Masa Tăcerii – 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, organizat de Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno- Elenă DACIA din Atena, în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu și Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” Gorj.
La eveniment vor participa elevi ai Școlii de Limba Română Dacia din Atena, Școlii Dacia din Acharnes și elevii de la Școala Internațională Dacia, elevii cursului LCCR din provincia Aragon, Spania, elevi ai cursului L.C.CR de la I.I.S. Carlo e Nello Rosselli (Aprilia), I.C. Santa Beatrice (Roma) şi I. C. Via Casalotti nr. 259 (Roma), Italia, regiunea Lazio, precum și elevi de la Istituto Comprensivo Giudice ,,Rosario Livatino”, Roccalumera (Sicilia/Italia). În cadrul acestui eveniment participanții vor avea parte, printre altele, de prezentarea unei bibliografii cu publicații despre Brâncuși din partea Bibliotecii Naționale a României și de transmisii în direct de la Târgu-Jiu, prin intermediul cărora vor vizita Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Casa Memorială Constantin Brâncuși. ,,Ne bucurăm și este o onoare să fim partenerii Bibliotecii Naționale a României și Asociației Interculturale Române-Elene Dacia din Atena în organizarea manifestării culturale ,,Dialoguri la Masa Tăcerii – 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. La realizarea acestui eveniment internațional vor contribui Consiliul Județean Gorj și Biblioteca Județeană ”Christian Tell”. Doamna Carmen Mihaiu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, va prezenta o bibliografie cu publicații despre Brâncuși. Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, va transmite un mesaj cu această ocazie. Istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, va transmite un mesaj de la Casa Memorială ,,Constantin Brâncuși” din Hobița. Din partea Școlii Populare de Arte ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, artistul plastic Valer Neag va face o prezentare live a Coloanei Infinitului. Doamna Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” Gorj va realiza o prezentare live a sculpturilor Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii, iar Lidia-Adriana Vasile, specialist în sculptură, meșter popular și instructor în cadrul Școlii Populare de Arte ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu va realiza o prezentare live a Casei Memoriale ,,Constantin Brâncuși” de la Hobița. De asemenea, Daciana Ungureanu, profesor de artă decorativă în cadrul Școlii Populare de Arte ,,Constantin Brâncuși”, va prezenta o colecție impresionantă de piese autentice de port popular, tablouri, vase pictate și obiecte realizate”, au anunțat reprezentanții Școlii Populare de Arte ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu.
Evenimentul se va încheia cu un recital susținut de Melinda Mitran și Izabela Matei, cursante ale Școlii Populare de Arte, acompaniate de o parte din orchestra Ansamblului Folcloric ,,Maria Lătărețu”. Cele două soliste vor interpreta melodii din repertoriul Mariei Tănase.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here