Tot Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus şi că „Celui ce are i se mai dă, iar celui ce n-are i se ia şi ce are.” Nu vom încerca să explicăm rostul, înţelesul şi adevărul acestor gânduri. Deşi, ca să glumim puţin amar, am putea aminti că ultimele guvernări de dreapta – liberală şi democrat şi liberală – s-au întrecut prin a „lua de la săraci şi da la bogaţi”.
Aşa se-ntâmplă şi azi, Guvernul Emil Boc menţinând TVA-ul la 19% indiferent de produse, iar cota unică fiind de numai 16%. Acelaşi Guvern Emil Boc impozitează şi micşorează pensiile mici, dar le menţine neschimbate pe cele nesimţite. Exact invers de cum au vorbit reprezentanţii PDL şi Traian Băsescu în alegeri. Ce mai contează că guvernele responsabile, precum al Angliei a anunţat săptămâna trecută măsuri drastice de combatere a crizei prin care, ca-n haiducie, „se ia de la bogaţi şi se dă la săraci”.
Credinţa şi acţiunea responsabile ne conduc la oprirea avalanşei acestor pierderi, la care făcea referire Iisus, oprire posibilă prin iubire faţă de aproape, gândire pozitivă şi fapte creatoare. Stoparea avalanşei este exprimată în mai multe feluri. Nu doar prin cuvintele prezente în motto-ul de mai sus. Evanghelistul Matei ne-a transmis-o, cu alte cuvinte, prin: „Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, nimic nu v-ar fi cu neputinţă.”
*
A trecut şi duminica Floriilor, zi sărbătorească în care nimeni nu avea voie să muncească, obligaţia credincioşilor fiind aceea de a merge la Biserică pentru întâlnirea cu Dumnezeu şi a lua ramuri de salcie. La prima intrare în Casa Domnului, la biserica din Peştişani, unde oficia slujba părintele paroh Pantelimon Chiată, în faţa unei mulţimi de enoriaşi ce umpleau până la refuz biserica, mi-am dat seama că e bine. Lumea se întoarce spre credinţă, respectă Floriile, foarte mulţi s-au împărtăşit şi duminică. Cu toate că, tot la Peştişani, veniseră sâmbătă, pentru spovedanii, încă doi preoţi să-i dea o mână de ajutor preotului paroh.
Bucuria bisericii arhipline de la Peştişani mi-a fost întărită de o altă constatare la târgul de animale care n-a mai avut loc. I se dusese faima că, după numai trei duminici, târgul de animale de la Peştişani este o afacere minunată. Se vindeau cai, căruţe, vaci, boi, oi şi capre. Ba chiar şi purcei de lapte. Amicul meu de documentare, Puiu lu’ Tică Tanu, mă avertizase că va fi ceva spectaculos. Cu concursuri de cai de tracţiune şi deci cai de povară. Fire sensibilă, Puiu cel supranumit Boierul Boierilor mă pusese-n gardă că proprietarii de cai din Godineşti, Padeş ori Tismana sunt cam barbari. Cică de dragul câştigării concursurilor de tracţiune a buştenilor, care asigurau vânzarea mai rapidă a cailor, respectivii îmbătau caii şi-i făceau în felul acesta mai puternici. Mă înarmasem şi cu un aparat de fotografiat să fiu mai convingător.
Culmea a fost că târgul duminical din Peştişani, de ieri, n-a mai avut loc. Şi nu din vina Primăriei Peştişani, cea care avusese iniţiativa înfiinţării lui, ci pentru că în Duminica Floriilor este un mare păcat să munceşti. Acesta este motivul pentru care Târgul duminical de la Peştişani s-a amânat până la Duminica Tomii, adică în prima duminică de după Sfintele Paşti.
În Duminica Floriilor, la prânz, abia am mai prins miruitulla părintele paroh Roibu, aflat la final, şi doar două ramuri de salcie, la Catedrala “Sfinţii Voievozi” din Piaţa Prefecturii, la Târgu-Jiu.
Am, iată, câteva argumente solide ce mă fac să cred că lumea gorjenească se reîntoarce la credinţă. Mai ales că de azi, am intrat în Săptămâna Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.
Ion Predoşanu