Record la producţia de cătină la Târgu Cărbuneşti

4172

Cea mai mare plantaţie de cătină din ţară şi chiar din estul Europei există la Târgu Cărbuneşti şi îi aparţine omului de afaceri Ilie Potecaru. Aproape 50 de hectare a amenajat acesta aici, iar în această perioadă strânge prima recoltă. Şi-a făcut calculele în așa fel încât să recolteze la doi ani o dată de pe o anumită suprafață de teren, iar acolo unde strânge recolta mai bine de jumătate rămâne în câmp. Pierderea este una asumată în condițiile în care roadele sunt atât de multe încât nimănui nu îi pare rău că tone de cătină rămân sub cerul liber, pentru păsări, cel mai probabil. Arbuștii au crescut atât de mari încât crengile sunt tăiate cu drujba, Potecaru preferând recoltarea fructelor fără să fie atinse de mâna omului. Crengile sunt tăiate din arbuști și duse într-o cameră frigorifică la minus 38 de grade Celsius. După ce devin „bocnă”, crengile sunt scuturate și de abia atunci fructele sunt strânse.
Astfel se păstrează perfect calitatea acestora, aceea de a înmagazina într-un singur fruct cantitatea de vitamina C din șase portocale. „Producția de anul acesta este una excepțională. Avem pomi cu peste 20 kg , iar la hectar avem 2000 de pomi. Avem foarfece electrice pentru a tăia crengile, cam 1200 de euro costă una, dar acolo unde crengile sunt mari, și sunt destule, folosim drujba. Am avut alți proprietari de plantații din țară care nu a crezut că folosim drujba la recoltare și au venit aici ca să se convingă. M-au întrebat ce le dăm ca să ajungem la asemenea roade și le-am spus că doar ne facem treaba, îngrijim toată plantația așa cum trebuie, o udăm la timp cu sistemul de irigare prin picături și avem un sol foarte bun aici”, declară omul de afaceri. Ce face acesta cu atâta cătină? Evident că o parte o vinde la export, dar are și fabrică la Văleni, în Prahova, unde prelucrează fructele. Vrea ca anul viitor să aibă o fabrică și la Târgu Cărbunești. Deocamdată aici a amenajat doar depozitul frigorific pentru a putea recolta cătina așa cum și-a propus de la început. „O mare din producție merge la export, la 2,22 euro/kilogram, iar 100 de tone le păstrăm pentru noi. Avem propriul produs bazat pe miere, cătină și apă alcalină. Crește imunitatea copiilor, vindecă de cancer, are multiple utilizări. Un fruct de cătină conține vitamina C din șase portocale, iar oamenii încep să afle lucrul acesta. Asta dacă fructul este cules ca la noi pentru că atunci când e recoltat cu mâna și se rupe pielița a oxidat. Automat își pierde din proprietăți și în acel fruct nu mai există nici măcar echivalentul unei portocale”, spune Ilie Potecaru.Cea mai mare problemă pentru acesta în recoltarea fructelor o reprezintă forța de muncă. Tineri nu a găsit dispuși să vină la muncă, dar a primit o mână nesperată de ajutor de la localnicii din Cojani care sunt mai în vârstă. Oameni trecuți de 60-70 de ani vin și muncesc în plantația de cătină și, culmea, nici nu fac lucrul acesta pentru bani. Sunt mulțumiți că omul de afaceri a modernizat biserica de aici și a transformat-o în mănăstire, iar pe unii dintre ei i-a ajutat să ajungă la spitale din București unde au putut să își rezolve problemele de sănătate. „Biserica era părăsită. Am reconstruit-o, am făcut chilii pentru călugări și oamenilor le-a plăcut lucrul acesta.Oamenii nu vin să muncească pentru bani, ci pentru a mă ajuta. M-a și mirat lucrul acesta, în condițiile în care nu am găsit tineri care să fie dispuși să lucreze alături de oamenii mai în vârstă care sunt obișnuiți cu munca”, mai afirmă omul de afaceri.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here