Arii celebre ale lui Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven şi George Enescu se vor putea asculta, duminică, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, în cadrul unui recital extraordinar de pian şi violoncel.
Compozitorul, profesorul şi pianistul Florin Berculescu va veni, din nou, în faţa iubitorilor de muzică clasică din municipiul Târgu-Jiu cu un nou recital extraordinar de pian şi violoncel, concertul de luna aceasta remarcându-se cu sonate ale celebrilor Beethoven, Brahms şi chiar Enescu.
“Duminică, 23 aprilie, ca un cadou pentru cei care poartă numele Sfântului Gheorghe, Teatrul Dramatic «Elvira Godeanu» organizează un recital extraordinar de pian şi violoncel. V-am obişnuit până acum cu astfel de evenimente care se desfăşoară periodic, circa o dată la o lună, o lună şi jumătate. Compozitorul, pianistul şi profesorul Florin Berculescu este cel care se face vinovat de astfel de evenimente. Recitalul va avea loc la sediul teatrului, iar la pian va fi Florin Berculescu, în timp ce la violoncel va fi profesorul Ionuţ Voinea ce va veni la Târgu-Jiu special pentru acest eveniment. Preţul unui bilet este de 15 lei preţ întreg, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari preţul va fi de 10 lei. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Teatrului «Elvira Godeanu»”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.
Recitalul din această lună va fi unul diferit faţă de cel de lună trecută, care a avut influenţe din muzica franceză. “Dacă recitalul de data trecută a fost o seară de muzică franceză, cel de duminică se vrea a se înscrie pe coordonatele Beethoven-Brahms. Recitalul cuprinde trei sonate, sonata a treia pentru pian şi violoncel de Ludwig van Beethoven, prima sonată de Johhanes Brahms şi în aceeaşi direcţie, deşi pare puţin ciudat, George Enescu, sonata scrisă în perioada studenţiei şi neterminată, în Fa Minor, dar care are un profund spirit brahmnian”, a declarat pianistul Florin Berculescu.
Berculescu şi Voinea, CV-uri impresionante
Profesorul Ionuţ Voinea a început studiul violoncelului în cadrul Colegiului Naţional de Muzică “G. Enescu” din Bucureşti. După absolvirea liceului, şi-a continuat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală (1991-1996) participând la numeroase concursuri precum: Concursul Jeunesses Musicales – Bucureşti, Concursul internaţional Orfeul de aur – Premiul Juriului (Belgia, 1993) şi Concursul Festival de la Haga – Premiul I, 1996. De-a lungul timpului, s-a perfecţionat împreună cu renumiţi violoncelişti, precum Klauss Kangisser, Ştefan Popov, Gerhard Hammann, Francois Salque, Anne Gastinel, Luis Claret. Din anul 2000, Ionuţ Voinea activează ca lector universitar, în cadrul Universităţii din Sfax – Tunisia, “Haute Ecole de Musique”, predând violoncel şi muzică de cameră. În prezent, Voinea cântă pe un violoncel construit în Germania, în 1873. De altfel, şi gorjeanul Florin Berculescu, în calitate de pianist, a susţinut peste 300 de concerte şi recitaluri, majoritatea la Târgu-Jiu, dar şi la Râmnicu Vâlcea, Craiova, Bucureşti, abordând un repertoriu vast. A urmat cursuri de specializare în Franţa, la Marsilia, cu Georges Boeuf (compoziţie) şi Anne Marie Girardelli (pian). A înfiinţat la Târgu-Jiu, împreună cu violoncelistul Mircea Suchici Orchestra de Cameră “Lyra Gorjului” pe care a dirijat-o deseori inclusiv în componenta ei simfonică, fiind invitat şi în calitate de pianist să concerteze în compania acestei orchestre. Berculescu a desfăşurat o intensă activitate de profesor de pian şi acompaniament la Liceul de Artă “Marin Sorescu” din Craiova şi la Liceul de Artă “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, unde este profesor în prezent. La ora actuală, are o intensă colaborare cu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, unde este invitat periodic să susţină recitaluri de pian.
Izabella Molnar