Rechizitoriu finalizat pentru şantajistul Bucloiu

314

Rudă cu faimosul ţepar Constantin Bucloiu, aflat de ceva vreme după gratii pentru bravurile sale din anii trecuţi, vărul acestuia, Ion Bucloiu, are toate şansele să rămână şi el într-o celulă de arest ani buni, după ce anchetatorii au finalizat cercetările în cazul său şi au dispus trimiterea în judecată a acestuia pentru fapte de şantaj.

Patru vânători din zona Săuleşti sunt victime ale acestuia, în ancheta realizată de poliţişti sub acoperire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie o parte din probe fiind obţinute şi din interceptarea convorbirilor telefonice ale inculpatului cu cei cărora le cerea bani. Sumele cerute de Bucloiu nu erau cine ştie ce, în comparaţie cu alte şpăgi de pe piaţă, de la 20 sau 50 de lei până la 200 sau 500 ori un brăduţ de Crăciun, dar şi o maşină de lemne. Pădurarii care trebuiau să cotizeze însă cu bani sau bunuri o făceau pentru că erau şicanaţi de reclamaţiile depuse împotriva acestora, Bucloiu spunând inclusiv la telefon că ştie unde să-i ducă pe inspectorii ce vor veni în control, întrucât ştia bine pădurile din zonă şi locurile din care lemnele erau tăiate ilegal.
„Partea vătămată V. I. (dar şi inculpatul) aminteşte că, după formularea sesizării, datorită deteriorării condiţiilor meteorologice, mai exact a faptului că a nins, s-a hotărât amânarea oricărui control în zonă, însă, în luna ianuarie 2013, acesta a fost din nou contactat de inculpatul Bucloiu Ion care i-a sugerat insistent că are nevoie de bani si că, în schimb, acesta îşi retrage plângerea ori nu o mai susţine iar în viitor nu va mai formula astfel de sesizări. Tot în aceste împrejurări, inculpatul a arătat pârtii vătămate că la cantonul său va veni controlul de la ITRSV Vâlcea iar el cunoaşte zonele unde există cioate nemarcate care, dacă vor fi descoperite, urmează a-i fi imputate . Constrâns de această nouă abordare a inculpatului, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, partea vătămată V. I. s-a hotărât să sesizeze lucrătorii D.G.A. – S.J.A. Gorj cu privire la activitatea infracţională a inculpatului”, se arată în rechizitoriul înaintat de procuri Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti.
În situaţia pădurarului Ion Vătuiu au fost şi Marian Andreescu, Dumitru Petrescu şi Ion Claudiu Dicu, toţi fiind nevoiţi să cadă la pace cu Bucloiu, care îi reclama pe oriunde avea ocazia pentru a scoate ulterior bani din buzunarele lor. Acest lucru reiese şi din convorbirile telefonice interceptate pe care Bucloiu le avea cu pădurarii. “la insistenţele părţii vătămate de a-şi retrage plângerea şi a sta de vorbă pentru a se înţelege cu P. sau D. (poreclit M.), Bucloiu menţionează „…bă..ştii cum sunt eu ? Le demonstrez că pot să fiu şi om pot să fiu şi măgar” . “Va. ..e-n felul următor, mi-e scârbă, că au avut la îndemână calea bună, dacă fug de ea îi treaba lor”. În continuare Bucloiu Ion arată „Doar atâta putea să zică, bă Ionică., hai bă ne întâlnim, uite, tu, tu cam pleci de acasă! Hai ne-ntâlnim la Cărbuneşti sau la Tg-Jiu sau dacă nu la Ţicleni, în Gorju ăsta unde vrea p..a ta, mă bem o cafea, bem un suc şi stăm de vorbă ca oamenii, nu…”, spunea Bucloiu la telefon.
În cele din urmă pădurarii au decis să nu mai cedeze şantajului şi s-au adresat Direcţiei Generale Anticorupţie, care a reuşit să-l prindă în flagrant pe Bucloiu luând de mai multe ori bani de la cei pe care îi şantaja. Acum bărbatul a fost trimis în judecată, procesul urmând să înceapă luna viitoare, cu ocazia finalizării rechizitoriului ieşind la iveală faptul că inculpatul are la activ condamnări de la începutul anilor 2000, care, între timp însă, s-a îndeplinit termenul de reabilitare, motiv pentru care, acum, Bucloiu nu este considerat recidivist.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here