Recco de la Salvamont Gorj a început pregătirea

604

Pentru RECCO, câinele salvamontiştilor gorjeni, vacanţa a luat sfârşit. Superbul și inteligentul patruped a fost supus unor teste și a fost inclus într-un program de pregătire adecvat. După parcurgerea mai multor etape, dacă Recco va primi avizul  favorabil din partea specialiştilor în educarea canină ai Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, va fi inclus oficial în structura  operativă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj şi va beneficia de toate drepturile legale, până acum, toate costurile pentru  întreţinerea şi pregătirea lui fiind asigurate din contribuţiile personale ale salvamontiştilor gorjeni.

Recco este un câine rasa Border Collie, provine din părinţi cu un pedigriu deosebit şi a fost donat de proprietari, împreună cu doi fraţi de-ai săi, unor echipe salvamont din ţara noastră, între ele şi echipa din Gorj. Timp de mai bine de un an de zile, Recco a avut un program lejer de acomodare cu muntele, cu activitatea şi cu salvatorii din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj, executând doar exerciţii uşoare, la nivel de joacă. Recent Recco a fost supus unor teste specifice, de către specialiştii Recco 2Comisiei pentru câini de avalanşe din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, teste în care s-a comportat excepţional fiind inclus imediat într-un program adecvat de pregătire. „Timp de aproape zece zile, Recco a parcurs un stagiu de pregătire în cadrul Centrului de Câini SAR Gugulania Caransebeş (Search & Rescue) sub coordonarea dlui instructor Cristian Brecica, în acest final de săptămână, se va întoarce la Rânca, unde va face o primă pregătire comună cu salvamontiştii gorjeni, apoi va pleca în două stagii de pregătire comună cu alte echipaje canine în Târgu Mureş şi în Argeş, în masivul Făgăraş unde salvamontiştii argeşeni împreună cu Comisia pentru câini de avalanşe din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România deţin unicul echipament din ţara noastră pentru amenajarea poligoanelor de antrenament a câinilor de salvare din avalanşe. După parcurgerea acestor etape, dacă Recco va primi avizul favorabil din partea specialiştilor în educarea canină ai Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, va fi inclus oficial în structura operativă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj şi va beneficia de toate drepturile legale, până acum, toate costurile pentru întreţinerea şi pregătirea lui fiind asigurate din contribuţiile personale ale salvamontiştilor gorjeni”, a menționat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.

Rezultate mulțumitoare
Primele rezultate obţinute până acum, confirmate de către instructorii care l-au evaluat şi pregătit pe Recco, le oferă reprezentanților Salvamont Gorj certitudinea că acesta are calităţile necesare pentru a deveni un bun câine de salvare. „A fost chiar propus ca unul dintre cei doi câini ce vor reprezenta ţara noastră la stagiul de pregătire pentru câini de căutare salvare organizat de către Comitetul Internaţional de salvare Montană (CISA –IKAR ), ce se va desfăşura în Austria la începutul lunii mai. Chiar dacă mulţi crescători sau centre de educare au rezultate foarte bune și pregătesc câini foarte bine pentru căutare –salvare, aceştia nu reuşesc să lucreze la capacitate în zona montană, întrucât şi persoana care conduce câinele în teren trebuie să aibă o pregătire montană şi de salvare montană adecvată, pornind de la deplasarea în teren accidentat, pe schiuri, pe rachete de zăpadă, sau pe mijloacele motorizate ATV, snow-mobil, elicopter sau căţărare sau în coborâre în rapel toate acestea, şi multe altele, împreună cu câinele, evaluarea finală şi atestarea făcându-se pe unitate canină de salvare, câine şi instructor”, a subliniat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.
Potrivit aceleiași surse, în acest moment, în ţara noastră există doar opt unităţi canine pregătite şi certificate pentru intervenţia în avalanşe, unităţi aparţinând echipelor salvamont din: Argeş, Caraş, Suceava, Mureş şi Sibiu. Succes lui Recco în programul de pregătire şi atestare! Cu ajutorul lui, se face încă un nou și mare pas înainte, reuşit de salvamontiştii gorjeni, în asigurarea la cel mai înalt nivel al asistenţei de salvare montană.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here