Râul Motru, ecologizat de cei care îl poluează, localnicii din Padeș!

1469

Amplă acțiune de ecologizare desfășurată, vineri, pe raza comunei Padeș, unde primarul le-a cerut localnicilor să vină în număr cât mai mare pentru a scoate toate mizeriile aruncate în ultimele luni în albia râului Motru. Imaginea este una de nedescris, grămezile de sticle de plastic sau de pungi care pluteau pe apă aducându-le aminte sătenilor mai în vârstă că în urmă cu câteva decenii așa erau de numeroși peștii. Apa este acum plină doar de mizerii, nu și de pești, puțini fiind sătenii care regretau felul în care a ajuns unul din cele mai cunoscute râuri ale județului. Chiar dacă au pubele în curte, localnicii par să se desprindă greu de vechile obiceiuri de a arunca resturile în albia râului. „Mergeți mai înspre munte, la capul satului, și acolo dacă așteptați o să vedeți cum vin unii cu sacii și îi aruncă acolo în apă. Normal că dacă aruncă acolo apa ia totul la vale și mizeria lor se oprește la noi” a spus o localnică. O alta a mărturisit că a încercat să le atragă atenția celor care poluau râul, dar a fost luată în derâdere. „Destul de des îi văd când vin unii sau alții și aruncă pungile. Le-am spus să nu mai arunce că eu fac curățenie în dreptul meu și ei m-au luat la mișto, că ce treabă am eu. Păi am lucrat și eu în afară și când a picat o hârtie pe jos m-a pus șefa, o femeie din Polonia, să o ridic de acolo, chiar dacă nu era a mea. La noi e bătaie de joc. Îi vezi pe ăștia tineri că vin cu mașini scumpe din afară, dar beau cafeaua și aruncă paharul pe geam de parcă nu ar face mizerie și pentru ei. Suntem vai de mama noastră dacă nu ne mai pasă de natură”, a spus femeia. Râul este poluat și cu dejecțiile pe care sătenii le aruncă în apă, fiecare trăgându-și conductă din casă până la albia Motrului pentru a rezolva într-un fel lipsa rețelei de canalizare din sat. „Nu e educație, în primul rând. Păi să vedeți cum se duc toate mizeriile de la băile oamenilor în râu. Așa ceva eu nu mi-am imaginat vreodată. Ar trebui să păstrăm apa curată, nu s-o facem tot mai mizerabilă pe zi ce trece. Acolo nu dă nimeni amenzi. De gunoaie nu mai vorbesc pentru că mulți încă nu folosesc tomberoanele, deși au acasă, că vine mașina și debarasează săptămânal. Nu mai e ca înainte, când nu aveai unde să le arunci civilizat. Și atunci le dădeam foc, nu le aruncam în apă, dar acum prea s-a întrecut orice măsură”, s-a plâns o pensionară.
În mod surprinzător, la acțiunea de ecologizare au participat destul de mulți localnici, dar au fost suficienți și cei care au rămas pe acasă și au privit de la poartă cum angajații de la SGA Gorj făceau curățenie în dreptul proprietății lor. „Păi e normal să venim noi cu ajutoare și cei care sunt aici să nu își facă datoria? Nu e bine. Dacă nu se dau amenzi, să se facă o lege să amendeze pe oricine aruncă ceva pe jos nu o să ne mai îndreptăm. Păi am fost și la acțiunea de curățenie de pe Jiu de luna trecută și acolo a fost multă mizerie. Peste tot numai gunoaie aruncate la voia întâmplării. Nu e deloc în regulă să se întâmple așa ceva”, a spus un muncitor vizibil deranjat de nesimțirea cu care oamenii tratează natura cu care ne mândrim de atâtea ori. Au fost însă și localnici care au putut să stea cu fruntea sus în fața autorităților și să le spună că ei degeaba fac curățenie în albia râului, dacă numărul celor care fac mizerie este mult mai mare. „Mie îmi place să văd apa curată pentru că știu că odată era plină de pești. Acum nu vezi decât PET-uri și pungi. Mai sunt pempărși, crengile de la vița de vie, am scos și un cuptor cu microunde și nu aveți idee câte prostii se pot arunca în apă. E incredibil să vezi salteaua sau plapuma aruncată în râu. Eu am îngrijit apa aici în dreptul meu, am plantat și sălcii, dar dacă de sus vine numai mizerie credeți-mă că am impresia că muncesc degeaba. Am dat-o rău în nesimțire ca popor și nu e bine deloc”, spune, dezamăgit, săteanul.
Primarul Serafim Antonie promite că va face acțiuni de acest gen și luna viitoare. E convins că doar dacă scoate cât mai mulți săteni pe albia râului îi va convinge să nu mai arunce gunoaiele la întâmplare. „Mă așteptam la un număr mult mai mare, deși au ieșit destul de mulți oameni pentru a participa la această acțiune. Sper ca mulți să înțeleagă că trebuie să mențină curățenia. Îmi doresc să mai organizez o acțiune de acest gen în luna martie și sper ca atunci să fie și mai mulți participanți. După această acțiune oamenii care au venit la curățenie mi-au cerut să aplicăm și amenzi pentru a menține ceea ce am făcut acum. Va fi o măsură pe care o vom aplica pentru că unii chiar ne dorim să avem un râu curat, iar alții nu prea. Tot noi cetățenii de aici aruncăm gunoaiele și tot noi trebuie să înțelegem că nu e voie să aruncăm. Toată lumea are europubele, am vorbit cu firma de salubritate să suplimenteze numărul containerelor mari, le-am pus prin sate. Vreau să pun și la 200 de metri una de alta, dacă se poate o europubelă din asta mare de o tonă, doar să reușim să păstrăm râul curat pentru că e păcat să ne batem joc de natură”, spune primarul din Padeș. Dacă nu ar fi făcut curățenie, edilul risca o amendă de 90.000 de lei din partea Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj. Directorul Alexandru Buduran spune că de luna viitoare va forma echipe mixte împreună cu comisarii Gărzii de Mediu și vor fi aplicate sancțiuni edililor care nu au grijă de curățenia cursurilor de apă. „Acest fenomen al gunoaielor pe cursurile de apă, din păcate, este destul de generalizat. Astfel de acțiuni vor deveni o obișnuință. Oamenii cred că noi trebuie să facem curățenie, dar nu este așa. Autoritățile locale au obligația să facă igienizările inclusiv pe cursurile de apă. Am zis să nu dăm amenzi de la început, mai ales că ne interesează să se rezolve problema, să vedem râurile curate, dar dacă nu vom găsi înțelegere vom recurge și la aplicarea unor astfel de sancțiuni. Vor fi controale din ce în ce mai multe în cursul primăverii împreună cu cei de la Garda de Mediu pentru a ne asigura că apele sunt menținute curate”, a precizat șeful SGA Gorj, Alexandru Buduran.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here