Răspunsurile legate de CEO, trimise Comisiei Europene

603

Ministerul Energiei a trimis Comisiei Europene răspunsurile la întrebările legate de planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.
„Am trimis răspunsurile (miercuri – n.red.) la Comisia Europeană”, a spus ministrul Virgil Popescu, în Parlament, după ce bugetul ministerului a fost votat de comisiile de specialitate.
Complexul Energetic Oltenia are nevoie de avizul Comisiei Europene pentru planul de restructurare până în luna aprilie, când trebuie să cumpere certificatele de emisii aferente anului trecut. Singura sursă de bani luată în calcul este ajutorul de stat.

Investigație aprofundată
La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis „o investigaţie aprofundată” pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia sunt conforme cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ două miliarde de euro pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro reprezintă sprijin din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi, inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care compania nu l-a rambursat.
Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile Uniunii Europene, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanţare.
Investigaţia aprofundată a Comisiei Europene va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societăţii într-un interval de timp rezonabil, fără continuarea ajutorului de stat, dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanţare publică şi că ajutorul este proporţional şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturării concurenţei create de ajutor.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here