Raport Agent Green: Cantitate impresionantă de lemne, sustrasă din pădurile din Gorj!

1016

În urma unor ample investigații, derulate în ultimii doi ani, ONG-ul Agent Green, care luptă pentru protejarea biodiversității, a publicat în această săptămână în premieră cifrele dezastrului ecologic care priveşte tăierile masive de material lemnos. Din două rezervaţii care se întind şi pe suprafaţa judeţului Gorj, din 2014 şi până în prezent au fost rase cantităţi de circa 280.000 de metri cubi de material lemnos.

“În ultimii 5 ani România a pierdut prin exploatări la scară industrială echivalentul unei suprafețe de 3.600 de hectare de păduri seculare rasă complet de pe fața Pământului, adică suprafața acoperită de 7.200 de terenuri de fotbal. (…) Din 2014 și până în prezent, din Parcurile Naționale ale României au fost exploatate peste 1,2 milioane de metri cubi, cantitate de lemn care a fost încărcată și transportată de peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu bușteni de la București până la Nădlac. Parcurile naționale cele mai afectate de exploatările agresive și care au pierdut cel mai mult din biodiversitate sunt Călimani, Domogled Valea-Cernei și Semenic – Cheile Carașului, arii naturale unde sunt adăpostite chiar și păduri seculare de fag incluse în patrimoniul Unesco, cât și cea mai mare pădure virgină din UE(Izvoarele Nerei)”, se arată în raportul Agent Green. “Dorința statului român de a exploata cât mai mult pădurile seculare nu este doar evidentă, aceasta este planificată. În ciuda numeroaselor solicitări venite din partea Agent Green, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, companie de stat care administrează 12 din cele 13 parcuri naționale din România, a refuzat să pună la dispoziție date despre volumul de lemn tăiat și scos din parcurile naționale pe care le administrează, motivând că aceste informații sunt secrete, iar publicarea lor ar afecta activitatea companiei. Este un abuz fără precedent, în condițiile în care peste jumătate din suprafețele incluse în parcuri sunt proprietatea publică a statului român, iar administrarea lor este o chestiune de interes public. Prin metode jurnalistice investigative am reușit să obținem însă aceste date și le facem publice pentru a dezvălui masacrul care se petrece în aceste ultime oaze de sălbăticie”, a declarat Andrei Ciurcanu, Director de Investigații al Agent Green.

Suprafeţe din Gorj, complet rase
Investigațiile Agent Green au dezvăluit practicile ilegale: distrugerea albiilor râurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea buștenilor, exploatări ilegale în interiorul rezervațiilor sau a pădurilor virgine, încălcarea prevederilor planului de management a parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabilă a unor situri de importanță europeană, tăieri de arbori fără documente legale, interpretarea abuzivă a unor articole de lege pentru a motiva exploatări în arii protejate. Conform rapoartelor oficiale şi a datelor publicate de Inspectorul Pădurii, peste 280.000 de metri cubi de material lemnos au fost extraşi în perioada 2014-2018 din două parcuri naturale care se întind şi pe raza judeţului Gorj, respectiv PN Domogled-Valea Cernei şi PN Defileul Jiului. “Volume extrase în perioada 2014-2018 conform rapoartelor oficiale și a datelor publicate de Inspectorul Pădurii: PN Cheile Nerei-Beușnița – 83.000 mc; PN Semenic Cheile-Carașului – 240.000 mc; PN Domogled Valea-Cernei – 280.000 mc; PN Retezat – 15.000 mc; PN Defileul Jiului – 8.000 mc; PN Buila Vânturarița – 13.000 mc; PN Piatra Craiului – 50.000; PN Cozia – 60.000 mc; PN Cheile Bicazului – 7.000 mc; PN Ceahlău – 130.000 mc; PN Călimani – 190.000 mc; PN Munții Rodnei – 100.000 mc; PN Munții Măcin – 40.000 mc. Total volum estimat exploatat din parcurile naționale – 1,216 milioane mc”, se mai arată în raportul Agent Green.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.