Rânca şi Transalpina, pregătite pentru turişti

840

Iubitorii muntelui sunt aşteptaţi la Rânca, în acest sfârşit de săptămână. Peisajele de vis ce pot fi admirate din staţiune şi de pe Transalpina îi atrag pe turişti, iar comercianţii îi aşteaptă cu produse bio. Cabanierii sunt pregătiţi să îşi întâmpine oaspeţii, iar salvamontiştii sunt la datorie, în caz că este nevoie de intervenţia lor.

În plin sezon estival, când majoritatea turiştilor preferă marea, sunt şi mulţi iubitori ai naturii care aleg să îşi petreacă timpul liber la munte. Pentru aceştia, staţiunea Rânca este mană cerească, fiind o oază de linişte şi relaxare. Peisajele ce pot fi admirate din staţiune, dar, mai ales, de pe Transalpina sunt de vis. De altfel, tocmai ele îi atrag pe turişti precum un magnet, fapt ce îi determină să caute aceste locuri în toate cele patru anotimpuri.

Atracţii pentru turişti
Cabanierii din Rânca sunt pregătiţi să îşi întâmpine oaspeţii, ofertele de cazare fiind variate. Turiştii pot face drumeţii şi alte activităţi recreative. Şi localnicii îi aşteaptă pe turişti pe Transalpina, ei scoţând la vânzare produse bio, expuse pe marginea drumului. În zonă sunt amplasate mai multe tonete cu diverse produse, pe modelul celor de pe Transfăgărăşan sau din zona Rucăr-Bran. Preţurile practicate de comercianţii de suveniruri şi produse bio sunt acceptabile, cumpărătorii având posibilitatea de a negocia unele produse.

Drumul Regelui, marcat corespunzător
Datorită faptului că Drumul Regelui atrage turiştii ca un magnet, fiind o zonă extraordinar de frumoasă, au fost luate măsuri pentru crearea unor condiţii minime de desfăşurare a circulaţiei rutiere. Astfel, zonele periculoase au fost semnalizate corespunzător, drumarii realizând până la această dată şi marcajul şoselei.
Drumul Regelui atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Iniţial şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de „Drumul Regelui”. După cel de-al Doilea Război Mondial, când a mai fost folosit şi reabilitat de germani, acest drum nu s-a mai modernizat sub nicio formă până în anul 2009, când a fost demarat proiectul de reabilitare, care nu a fost finalizat nici până în prezent; lucrările s-au reluat în acest an, spre bucuria celor care intenţionează să parcurgă acest traseu.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here