Puține infecții, raportate în spitalele din Gorj

1317

Gorjul se află printre județele care au raportat cele mai puține infecții spitalicești, în anul 2017 şi în primul semestru al anului 2018, arată un raport oficial întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică. Inclusiv ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în ţara noastră.

În anul 2017, în România au fost raportate, în total, 19.607 infecții intraspitalicești (nosocomiale), cele mai multe fiind în București – 5.246, în capitală fiind și cele mai multe spitale din țară. Pe locul al doilea este județul Iași, cu 2.469 de infecții spitalicești raportate, iar pe locul al treilea se situează Clujul, cu 1.720 de infecții.
În județul Gorj au fost raportate 58 de infecții, dintre care 12 la secția de Pediatrie, trei la nou-născuți, patru la Obstetrică, șase la Chirurgie și 33 de infecții la alte secții. Cele mai frecvente au fost infecțiile digestive (29 cazuri) și cele respiratorii (21 cazuri). Astfel, Gorjul se află, alături de Covasna, Ialomița, Giurgiu și Tulcea, în topul județelor codaşe în ceea ce priveşte infecţiile dobândite în spitale.
În primul semestru al anului 2018, Gorjul a raportat 33 de infecţii nosocomiale, şase fiind la secţia Pediatrie, iar opt la Chirurgie. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că infecțiile nosocomiale sunt mai puține. „Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva, ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România, cele mai multe din ultimii zece ani.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here