Puteri sporite pentru polițiști

1107

Din luna ianuarie a anului viitor, polițiștii au dreptul să le ceară celor care sunt legitimați să adopte o poziție „inofensivă”: depărtarea picioarelor, culcat, cu mâinile deasupra capului sau paralel cu solul. Totul după ce, pe 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.
În perioada următoare, Poliția Română va derula o campanie de informare pentru cetățeni și în rândul personalului propriu, în cadrul căreia vor fi prezentate drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii.
,,De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent. Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.
Prin poziție inofensivă se înțelege: ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul; depărtarea picioarelor; adoptarea poziției șezut; adoptarea poziției culcat; altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.
Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.
Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here