Pseudoscriitorii

486

Motto: „Ignoranţi sau cultivaţi, toţi vrem să scriem”(Horaţiu)
S-a umplut lumea de scriitori.De scriitori de toate felurile, de toate mărimile. Citeşti tot felul de „opere”care nu au nimic de spus:cenuşii şi lipsite de conţinut din care nu se desprind nici-o idee.Ştiu, mi se va spune că pledez pentru „opere” cu tendinţă.. Dar nu poate exista „artă pentru artă”
Filozoful american John Dewey(1859-1952),scria: „Lumea izolată de activitatea umană, nu mai are atributul de lume.”
Iar Andre Malraux, marele scriitor şi om politic francez releva:”Creaţia este permanentă prin secole a aptitudinii umane, de a pune lumea în discuţie”Şi atunci cum să scrii de”dragul scrisului”, fără a sluji interesele oamenilor?”
Unii se „fac „autori de manuale de istorie şi înşiră tot felul de falsuri privind istoria patriei,otrăvind sufletele curate şi neştiutoare ale copiilor.
Alţii-că aşa e moda- se fac „analişti politici”,şi ,fiind în slujba unor partide sau a altor vectori cu putere de decizie,caută să influenţeze opinia publică ,şi-fiind repetenţi la ISTORIE (cum avem exemple chiar pe unii care se „nepoţii lui Herodot sau Iorga”lăudându-se că-l întrec chiar pe CICERO! -ceea ce e minciună!), economie politică şi în special la logică.
Alţii se fac „poeţi”.Nu mai spun de unii scriitori, care din lipsă de talent se fac…critici literari.C uvântul”scris”conţine un”CE”sfânt care ne interzice să facem din el un”joc al hazardului”. Pentru a fi scriitor, indiferent de gen, trebuie să ai o solidă cultură în varii domenii; apoi trebuie să emiţi idei proprii. A mânui artistic o limbă înseamnă o magie evocatoare, care să prezinte realist oamenii, evenimentele, în succesiunea lor, încât citindu-ţi pagina, cititorul să aibă în faţă imagini de film!
Dar de unde idei, dacă nu-i cap?
PS. Îmi permit unele observaţii:de multe ori „PCR-ul e la modă (pile, cunoştinţe şi relaţii)şi avem şi-n literatură „baroni” Ceea ce nu e bine!
GH.Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.