Protocol de colaborare

406

Un moment important în programul reconstituirii evenimentelor de acum 98 de ani desfăşurate la Podul Jiului, manifestare organizată de autorităţile locale    împreună cu Asociaţia Tradiţie Militară, Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu  Gorj, Asociaţia Deutsches Friekorps şi nu în ultimul rând  Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România l-a constituit semnarea acordului de colaborare între structura ce păstrează vie tradiţiile şi faptele de arme ale înaintaşilor noştri  (Asociaţia Tradiţie Militară este membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico -Militare) şi organizaţia tinerilor cercetaşi  din România.

Desfăşurarea tabloului de atunci cu reconstituirea propriu-zisă a evenimentelor, când cei aflaţi la faţa locului au fost pur şi simplu impresionaţi de costumele, armele, steagurile de luptă şi nu în ultimul rând de organizarea întregii 2evocări, cu prezentarea detaliată a situaţiei militare din acele vremuri şi a categoriilor de forţe armate aflate în luptă a impresionat atât pe cei vârstnici cât şi pe prichindei veniţi să vadă „soldaţii cu puştile”.
Tot în acel cadru solemn, după ce  formaţiunile prezente la reconstituire au prezentat onorul celor prezenţi în Parcul Central din Tg-Jiu şi au fost prezentate  saluturile, a fost adus la cunoştinţa celor prezenţi că urmează a fi semnat protocolul de sprijin şi colaborare dintre cele două formaţiuni prezente la desfăşurarea reconstituirii, care repet i-a impresionat  chiar şi pe cei deprinşi cu tehnicile militare prin originalitatea şi realitatea punerii în scenă. Reprezentanţii la vârf a celor două asociaţii au semnat documentul în cauză  iar apoi în aplauzele celor prezenţi la manifestare au prezentat onorul şi salutul fiecăreia.
3A fost aşa cum vă spuneam, un moment emoţionant ce a întregit tabloul evocării luptei de la Podul Jiului de acum 98 de ani  când forţele locale, cercetaşii şi nu în ultimul rând civilii au respins atacul dat de către cele mai renumite şi temute trupe bavareze  din Primul Război Mondial, scriind aşa cum consemnează şi istoricii militari o pagină de glorie în cartea Războiului Mare, cum a fost denumită de unii, prima conflagraţie mondială.  La final câteva impresii. Fotocopiile cu imagini din război prezentate pe digul Jiului, cu această ocazie au stârnit interesul multora dintre cei 4prezenţi. După terminarea întregii acţiuni cei ce doreau au fost invitaţi de autorităţi să ia câte o fotocopie în amintirea momentului. Am urmărit cu atenţie cum un bătrânel şi-a ales una, ce o înfăţişa pe Regina Maria aflată pe front, pe care a rulat-o cu grijă şi a pus-o în buzunarul interior de la haină ca pe ceva de mare preţ cu toate că nu era decât o copie a unei fotografii de epocă. Şi doi tineri de 22-23 de ani care reuşiseră să facă rost de câte un tub gol de glonţ de manevră (întreaga reconstituire s-a făcut cu gloanţe de manevră ce au dat un aer real întregii acţiuni) şi care se întrebau unul pe altul de ce respectivele tuburi erau calde.
5„Păi de”- zic eu în gând. „De unde să ştie ei când armata pentru militarii în termen  s-a desfiinţat de ani buni iar tinerii  din ziua de azi văd arme aproape numai la televizor ori în jocuri video  ce se petrece în interiorul ţevii ori a camerei cartuşului respectivei puşti”?. Ca să nu mai vorbim de situaţie dacă (doamne fereşte ) vor trebui chiar să ia în mână o astfel de armă adevărată întocmai  ca înaintaşii lor de acum aproape un secol.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.