Liderii filialelor gorjene ale sindicatelor Sanitas și „Sănătatea” au semnat, în cadrul unei conferințe de presă, un protocol de colaborare și susținere reciprocă în activitatea sindicală. Atât Valentin Popa (Sanitas), cât și Ion Măruță („Sănătatea”) consideră că acest protocol era absolut necesar.
Sindicatele reprezentative din sistemul sanitar gorjean și-au unit forțele și au parafat un protocol de colaborare. Astfel, Ion Măruță – președintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj a bătut palma cu Valentin Popa – liderul Sanitas Gorj, pentru binele celor pe care îi reprezintă. „Cele două sindicate majoritare din sistemul sanitar, care cumulează peste 90% din angajații din sistemul sanitar din Gorj, s-a hotărât să colaboreze pentru susținerea tuturor revendicărilor tuturor categoriilor de salariați, considerând că este singura cale spre a rezolva problemele acestora. Din păcate, avem experiența negativă a altor categorii de sindicate din județul nostru și am considerat că numai uniți putem câștiga drepturi pentru toate categoriile de salariați din unitățile sanitare din județul Gorj”, a menționat Ion Măruță, președintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
Cu ocazia semnării protocolului de colaborare și susținere reciprocă în activitatea sindicală, Valentin Popa a spus că „unii sindicaliști și unele sindicate vor să demonstreze că poate fi și altfel, că poate fi așa cum ar trebui să fie, așa cum sunt principiile sindicalismului, adică solidaritate și unitate sindicală. Sanitas are în jur de 60-70% din tot ce înseamnă sistem sanitar românesc. Protocolul este, practic, un acord de principiu, prin care ne angajăm într-un fel să ne susținem reciproc și orice acțiune sindicală următoare, înainte de a o face, ne vom întâlni și vom discuta și ne vom pune de comun acord. Am încheiat acest protocol cu o valabilitate de un an de zile, dar eu sper ca pe parcursul acestui an să mai apară un document și să nu fie un protocol”.
Protocol absolut necesar
În opinia celor doi lideri sindicali, protocolul semnat era necesar, pentru că unite, sindicatele sunt mai puternice. „Era absolut necesar să ne unim puterile pentru a milita în fața Guvernului și autorităților publice locale, dar și în fața șefilor unităților sanitare”, a confirmat Măruță.
Până să se ajungă la semnarea protocolului, Valentin Popa și Ion Măruță au avut mai multe întâlniri și discuții. Ei consideră că ceea ce se întâmplă la Gorj ar trebui să se petreacă la nivelul întregii țări. „Nu este ușor să unești două sindicate, dar eu cu domnul Măruță am considerat că trebuie să trecem peste toate animozitățile. Nu vă ascundem și faptul că este și un răspuns la adresa unor mici impostori care încearcă să își facă loc cu coatele și cu ajutorul guvernanților în activitatea sindicală din România, sindicate care nu au existat și nu există nici acum, dar ajutați fiind de către administrația centrală, vor să se dezvolte pe spinarea noastră și nu doresc binele mișcării sindicale din România, ba dimpotrivă. Este un moment în care Federația Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară trebuie să înțeleagă că ceea ce ce întâmplă astăzi la Gorj trebuie să se întâmple la nivel național”, a mărturisit Valentin Popa, președintele Sindicatului Sanitas Gorj.
Periodic, părțile semnatare vor analiza stadiul îndeplinirii prevederilor convenite și vor identifica noi probleme apărute în planul activității comune.
Minodora Sucea