Protecția socială a minerilor, confidențială. Solicitarea USR Gorj!

1175

USR Gorj cere Ministerului Energiei să comunice clar ce conține pachetul de protecție socială pentru angajații din minerit și energie care vor fi disponibilizați.
„Pachetul social prevede acel venit de completare pentru o perioadă de 24 de luni. Memorandumul este confidenţial pentru că am introdus acolo şi Compania Naţională a Uraniului. Dar, cei care urmează să treacă prin restructurare vor beneficia de acel venit de completare, care s-a mai acordat şi în anii trecuţi, la care se vor adăuga şi fondurile compensatorii pe care le va pune la dispoziție compania”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru „Gorjeanul”.
Radu Miruță, liderul USR Gorj, nu este mulțumit de acest răspuns. „Nu mi se pare acceptabil răspunsul domnului ministru cum că acel memorandumul este secret. Nu se poate ca cei afectați să nu știe sub ce formă vor fi afectați sau sub ce formă vor fi compensați”, spune deputatul Radu Miruță.
USR Gorj consideră că trebuie găsită „o formulă legală” prin care Memorandumul pentru protecţia socială a angajaţilor din minerit să fie adus la cunoștința celor care vor fi afectați de restructurări-lichidări ori restrângeri de activitate.
„Detaliile pachetului de protecţie socială pe care ministrul energiei l-a anunțat încă de luna trecută pentru cei care lucrează în zona de resurse minerale energetice, în zona legată de producţia de energie electrică, trebuie să fie cunoscute de lucrătorii din companiile miniere care vor fi pe lista concedierilor. Înțelegem anumite rațiuni de confidențialitate cauzate de prevederi legale privitoare la Compania de Uraniu, dar credem că Ministerul Energiei are obligația să comunice oamenilor în mod oficial, transparent și din timp astfel de măsuri care le afectează în mod direct viața lor și a familiilor lor. Nu poate fi expediată o astfel de comunicare în declarații pe fugă în care se spune că minerii concediați vor beneficia de venituri de completare și de niște fonduri compensatorii puse la dispoziție de companii”, a precizat parlamentarul USR.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here