Propunere: Mineri transformați în „navigatori eolieni”

1464

Minerii din Valea Jiului și Gorj s-ar putea recalifica într-o meserie nouă, cea de lucrători în energie regenerabilă. Soluția vine de la Asociația Română pentru Energie Eoliană, care a propus Ministerului Energiei înființarea unui centru de reconversie profesională a minerilor.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) le-a propus Ministerului Energiei și Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei realizarea, prin Fondul de Modernizare, a unui centru de reconversie profesională a minerilor. „Nu știu dacă asta este soluția, dar am propus, prin Fondul de Modernizare (n.r. înființat pentru susținerea investițiilor cu emisii scăzute de carbon), un centru de reconversie profesională, în așa fel încât să transformăm 5.000 de mineri în lucrători în energie regenerabilă”, a declarat, pentru ziarul „Bursa”, Adrian Borotea, șeful Direcției Strategie de Grup și Agenda UE din cadrul CEZ România și vicepreședinte al Consiliului Director al RWEA. Acesta a mai menționat că propunerea nu a fost încă aprobată de către Minister, dar „a plăcut”.
Monsson Operation din Constanța, cea mai mare companie românească de operare și întreținere turbine eoliene, înființată în urmă cu zece ani, are deja o academie de training pentru lucrătorii în energie regenerabilă. „Ne-am gândit să completăm ce este acolo cu instalarea unei astfel de academii în Valea Jiului”, a mai spus Borotea.
La rândul său, Sebastian Enache, director al direcției eoliene de la Monsson Operation, a precizat că în centrul de pregătire de la Constanța au trecut cam 3.000 de români care lucrează pe partea de instalare, operare, mentenanță și service în România și peste tot în lume. „Potențialul, din moment ce capacitatea crește cu 50% peste tot, nu vorbesc de Europa, este mare, pentru că avem colegi, cel puțin din Constanța, care pleacă și 2-3 luni în America de Sud și în lume să instaleze turbine eoliene. Centrul din Târgu Jiu nu s-a referit doar la piața din România, ci la cea din regiune”, a explicat Enache, catalogându-i pe aceștia drept „navigatori eolieni”, în contextul în care ei instalează, mențin în funcțiune și repară turbine și parcuri eoliene din întreaga lume.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here