Proiectul privind reducerea vârstei de pensionare a minerilor, pe masa ministrului Muncii

504

Doi lideri de sindicat din Complexul Energetic Oltenia au fost prezenți, miercuri după-amiază, în cabinetul ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, unde au discutat cu membrul Guvernului despre proiectul privind reducerea vârstei de pensionare a minerilor din carierele de suprafață. Ministrul s-a arătat interesat de acest proiect, liderii sindicali explicându-i acestuia că cele cuprinse în document au fost totuși aplicate parțial, dar sub altă formă.

Pîslaru a cerut proiectul în format electronic cu mențiunea că îl va prezenta și altor foruri de decizie, în perioada următoare. “Ministrul a înțeles demersul nostru, care are la bază pensionarea minerilor, din grupa a doua de muncă, la vârsta de 55 de ani, cu 30 de ani de vechime, în locul pensionării la 57 de ani cu 35 de ani vechime, cum este în prezent. Ministrul ne-a spus că, la el, a mai fost un alt lider de sindicat din CEO, mai exact din FNME, care nu i-a adus însă acest proiect, care putea fi acum aplicat odată cu hotărârea dată pentru minerii de subteran. I-am explicat, în acest context ministrului, că la CEO minerii nu pot ieși la pensie nici măcar la 57 de ani, deoarece multora li s-a luat, în anumiți ani, grupa de muncă, și ei nu se mai încadrează. Neavând grupă, minerii din CEO sunt obligați să rămână în actualele servicii până la vârsta de 60 de ani, foarte puțini fiind cei care au doar grupa a doua de muncă, ei începând munca la 17 ani”, a declarat Nicu Bunoaica, lider de sindicat la Cariera Lupoaia.
Ministrul a fost invitat, marți, la Congresul BNS, desfășurat în Capitală, la care au participat și câțiva lideri ai Federației Univers.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here