Proiectul Legii Educaţiei, promovat la UCB

273

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a organizat joi, 04.06.2015, ora 11.00, în sala Senatului, la Sediul Rectoratului, o conferinţă de presă pentru a promova proiectul Legii Educaţiei Naţionale, coordonator prof. univ. dr. Adrian Gorun, preşedintele Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Proiectul Legii Educaţiei Naţionale va fi lansat cu prilejul împlinirii a 23 de ani de la înfiinţarea Universităţii, moment marcat prin organizarea Conferinţei ştiinţifice „Educaţia în faţa marilor provocări”, în perioada 05-06.06.2015.

În cadrul conferinţei de presă din data de 4 iunie s-a precizat că „Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi-a asumat un rol de maximă importanţă, într-un context socio-cultural complex, dominat de incertitudini şi controverse: rolul de a se situa în avangarda promovării ideilor inovatoare în educaţie, construind o arhitectură legislativă necesară redobândirii identităţii învăţământului românesc în era globalizării. O arhitectură care valorifică tradiţia, care a susţinut strălucirea şcolii româneşti şi încurajează, totodată, participarea noastră la circuitul de valori universale.
„Demersul nostru este întemeiat pe o serie de acţiuni întreprinse anterior, valorificând chestionarele aplicate în unităţile şcolare pe parcursul anului şcolar 2014-2015, precum şi întreaga experienţă legislativă în domeniu (de la 1864 până azi), ce a făcut subiectul unei activităţi de cercetare ştiinţifică realizată de domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun, preşedintele Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, rezultatele materializându-se în cinci volume publicate în edituri prestigioase. Unele articole din Legea 1/2011, care prin conţinutul lor răspundeau arhitecturii noii legi, au fost preluate – cu sau fără modificări – şi integrate în structura proiectului”, susţin reprezentanţii UCB.
Potrivit conducerii Senatului UCB, „noua lege a educaţiei trebuie să recredibilizeze şcoala românească şi să genereze capitalul educaţional şi social care să relanseze identitatea educaţiei noastre în contextul globalizării.”

23 de ani de la înfiinţarea UCB
Conferinţa ştiinţifică „Educaţia în faţa marilor provocări”, a cărei organizare marchează împlinirea a 23 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, are scopul de a analiza starea actuală a educaţiei, atât la nivel internaţional, cât şi naţional, prin concentrarea în special asupra problemelor învăţământului românesc, în scopul de a prezenta soluţii pentru viitor.
Lucrările conferinţei se vor desfăşura în cadrul a patru secţiuni: Tradiţii şi soluţii în domeniul educaţiei; Rolul educaţiei economice şi antreprenoriale în dezvoltarea durabilă; Educaţie pentru sănătate şi sport – sursă a performanţei umane; Educaţie tehnologică şi dezvoltarea durabilă.
Conferinţa ştiinţifică internaţională cu tema „Educaţia în faţa marilor provocări” urmăreşte radiografierea stării actuale a educaţiei, atât pe plan internaţional, dar mai ales problemele educaţiei din România şi conturarea unor soluţii de viitor. Conferinţa îşi doreşte ca lucrările publicate să devină o referinţă în ce priveşte starea educaţiei europene de astăzi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here