Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite plăţi compensatorii pentru Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi Închideri Mine Valea Jiului a fost pus în dezbatere publică.
Mecanismul prevede alocarea unor compensații totale de circa 916 milioane de lei, sub forma veniturilor de completare. Plățile vor fi acordate pentru concedierile care vor avea loc până în anul 2032, conform proiectului de act normativ. Pentru minerii care au activat în subteran se vor acorda venituri de completare pentru până la 48 de luni, iar pentru cei din carierele de suprafață pentru maximum 24 de luni.
„În ceea ce privește CE Oltenia, societatea care ne interesează pe noi, ordonanța arată că perioada de acordare a venitului de completare este 12 luni pentru persoanele care au o vechime cuprinsă între 3 ani şi 10 ani, 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi 15 ani, 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi 22 de ani și 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani. Acordarea unui venit de completare este o variantă utilizată și în trecut în cazul companiilor care pun în aplicare un plan de eficientizare, cum este și cazul nostru”, a anunțat deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu.
Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA; 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A., 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. și 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A.
Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei.