Proiectul “Carte de Salvare la Bord”, lansat de către ACR şi IGSU

789

În urmă cu câteva zile, la sediul central al Automobil Clubului Român a fost lansat proiectul “Carte de Salvare la Bord”, de către ACR şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Proiectul îşi propune salvarea vieţilor victimelor accidentelor rutiere prin garantarea accesului instant, la Informaţii relevante privind componentele autovehiculului care prezintă risc ridicat în operaţiunile de descarcerare al echipajelor de salvatori.
Proiectul este o premieră pentru România, având în vedere eforturile care sunt făcute, la ora actuală, pentru reducerea numărului victimelor care rezultă din accidentele rutiere.
“Cartea de Salvare la Bord” este necesară tuturor automobiliştilor şi poate fi un instrument eficient în salvarea vieţii. Pentru fiecare model de automobil se poate obţine o carte de salvare de pe www.csb.acr.ro. Descarcă cartea de salvare, tipăreşte-o color, împătureşte-o şi poziţioneaz-o în parasolarul din dreptul conducătorului auto. ACR, prin Sucursala Gorj, vă oferă, absolut gratuit, sticker-ul pe care trebuie să îl fixaţi pe partea interioară a parbrizului, în partea stângă (colţul stânga sus sau colţul stânga jos). De ce este necesară “Cartea de Salvare la Bord”?
Pentru că fiecare secundă contează atunci când este vorba despre viaţa oamenilor. De cele mai multe ori, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp preţios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creşterea siguranţei modelelor autoturismelor reprezintă o serioasă provocare pentru salvatori. Mai mult, îndepărtarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce în ce mai problematică. Confruntându-se cu bucăţi de oţel de mare rezistenţă, precum şi cu armaturi ale caroseriei, în aceste condiţii, chiar şi cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac faţă. Anumite componente de siguranţă, precum generatoarele de gaz din componenţa sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranţă pentru echipajele care intervin în situaţii de urgenţă. O altă problemă o constituie găsirea şi deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne.
Astfel, o “Carte de Salvare la Bord” standardizată, în format A4, ce cuprinde informaţii cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităţilor de control, etc, precum şi informaţiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, trebuie utilizaţă la nivelul întregii Europe. Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, “Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie plasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto.
Nicu Gîtan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.