Anul financiar excelent pe care l-a înregistrat Complexul Energetic(CE) Turceni în 2011 l-a ţinut foarte aproape de această unitate pe sindicalistul Marin Condescu. Acesta a fost atât de convingător cu şefii unităţii, care urmează să îşi trimită acasă luna viitoare 200 dintre salariaţi, încât a reuşit să obţină de la aceştia nu mai puţin de 40 de miliarde de lei vechi. Banii reprezintă cam 5% din profitul operaţional brut al producătorului de electricitate, înregistrat în primul semestru al anului ce tocmai s-a încheiat. Sumele nu au fost utilizate însă pentru crearea unor locuri de muncă pe care le-ar fi putut ocupa, din februarie, viitorii disponibilizaţi ai CE Turceni, ci pentru a se achita ratele contractuale ale fotbaliştilor de la C.S. Pandurii Târgu-Jiu şi pentru a se acoperi cheltuielile periodice ale Clubului.
Sindicalist şi totodată preşedintele de Club Sportiv, Marin Condescu, a dovedit că deţine în mânecă toţii aşii necesari menţinerii, într-o perioadă de criză financiară acută, a echipei de fotbal pe care o patronează. Moftul lui Condescu, nu ţine cont nici de faptul că cei de la care încasează banii periodic, unităţi de stat evident, pentru a le plătii jucătorilor primele de joc sau bolizii pe care i-a achiziţionat pentru aceştia, sunt obligaţi să îşi reducă drastic numărul de salariaţi. Calitatea de preşedinte de club primează astfel peste cea de sindicalist, Condescu cerând constat, în detrimentul angajaţilor pe care ar fi trebuit să îi protejeze, deoarece ştie sigur că i se va da. Să nu uităm că, în schimbul banilor pentru fotbal, Condescu ţine spatele şefilor în funcţii de la aceste unităţi.
Cheltuieli nedeductibile
Aşa se face că anual bugetele Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari dar şi cel al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cuprind, la diverse capitole, de regulă sub formă de “cheltuieli de exploatare”, banii pentru Pandurii lui Condescu. Pentru ca totul să fie legal, unităţile în cauză se ascund după statutul de membrii ai CS Pandurii Târgu-Jiu, adică al clubului gestionat de Condescu, fiind puşi doar la curent, periodic, cu pretenţiile financiare ale administratorului acestuia. CE Turceni este membru sau mai precis “sponsor” al CS Pandurii din 2005.
Publicitate de miliarde
Unităţile nu pot decide dacă banii sunt sau nu cheltuiţi cum trebuie, ele având doar obligaţia de a oferi sumele pentru care s-au angajat. Singurele beneficii pe care le primesc acestea la schimb sunt bannerele afişate cu numele societăţilor în interiorul Stadionului Municipal sau la alte stadioane unde joacă Pandurii, anunţarea parteneriatelor în conferinţele de presă şi imprimarea siglelor lor pe echipamentele de joc ale fotbaliştilor echipei. Aceste beneficii sunt însă parţiale, deoarece Condescu le-a imprimat anul trecut tricourile jucătorilor cu sigla Electra şi apoi cu CEO, deşi nici prima companie energetică nici Complexul Energetic Oltenia nu sunt funcţionale. În aceste sigle trebuiau să se regăsească însă toţi sponsorii, inclusiv CE Turceni. Dar, în fine, cine îşi permite să comenteze ceva ori să îl supere pe Condescu.
În primele cinci luni, peste 2 miliarde de lei vechi
Complexul Energetic Turceni, cu siguranţă, nu, deoarece în luna mai a anului trecut deja virase în contul clubului, la cererea lui Condescu, 23 de miliarde de lei vechi, iar acesta era doar începutul.. Condescu mai cerea, în acea lună, alte 10 miliarde pentru plata ratelor contractuale ale jucătorilor, plata datoriilor către bugetul de stat şi achitarea datoriilor către furnizorii Clubului Pandurii. Câteva zile mai târziu, lucru relatat deja de Gorjeanul, Consiliul de Administraţie al CE Turceni, convocat în capitală, stabilea că unitatea trebuie să îi acorde lui Condescu jumătate din sumă, adică 5 miliarde de lei vechi, sub formă de contribuţie financiară. Suma totală se apropia astfel de 30 de miliarde de lei vechi, deşi nu era nici jumătatea anului 2011. O lună mai târziu, mai precis pe data de 7 iunie, Consiliul de Administraţie al CE Turceni se întrunea din nou, primul punct pe ordinea de zi fiind acordarea unei noi contribuţii pentru Pandurii, de data asta în sumă de 7 miliarde de lei vechi. Banii s-au dat evident Clubului, care exact la jumătatea anului trecut achita trei sferturi din banii pe care s-a angajat să îi vireze Clubului Pandurii pentru întreg anul 2011. De aici şi tragem concluzia că suma oferită sindicalistului a depăşit în anul financiar excelent pentru CE Turceni, cu uşurinţă cei 40 de miliarde, bani angajaţi în bugetul anual de venituri şi cheltuieli al unităţii. De asemenea, sume la fel de mari de bani au ajuns în 2011 la Condescu şi de la CE Rovinari şi de la SNLO, totul părând o normalitate. Sponsorizările din fotbal şi programul de restructurare de la CE Turceni se bat însă cap în cap, asta mai ales că în februarie unitatea îşi va trimite acasă 200 dintre actualii salariaţi, motivul fiind reducerea cheltuielilor cu munca vie. Astfel, pe o parte se doresc reduceri de cheltuieli dar pe alta se fac, prioritatea fiind Marin Condescu.
Anamaria Stoica