Profesorii VIOREL ROMANESCU și DAN TALABĂ colegii noștri de liceu

7655

Astăzi, 14 iunie 2019, este ultima zi de catedră a profesorului de matematică Viorel Romanescu și a profesorului de chimie Dan Talabă, urmând a se pensiona. Tot astăzi generația de absolvenți a liceului Tudor Vladimirescu Târgu-Jiu, din care cei doi au făcut parte, se întâlnesc pentru a sărbători 47 de ani de la absolvire. Din cei 43 de ani de activitate, ultimii 37 de ani Viorel Romanescu și Dan Talabă au fost profesori de matematică respectiv de chimie ai aceluiași liceu, acum Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.
Generațîi întregi de elevi le-au trecut prin mână, i-au învățat tainele matematicii și chimiei, unii dintre ei sunt astăzi oameni de nădejde ai unei societăți mereu în căutare de echilibru. Am fost coleg de clasă vreme de patru ani la Liceul Tudor Vladimirescu, clasa XII-C cu Viorel Romanescu și mă mândresc cu acest lucru. Spun asta pentru că profesorul de matematică de mai târziu, Viorel Romanescu, era un elev strălucit, echilibrat, pasionat de studiu, ocupând locul I la sfârșitul fiecărei clase de liceu din toți acești ani, și mai mult, în fiecare an a fost prezent la faza națională a olimpiadelor de matematică. Nu numai matematica îi plăcea, excela la toate materiile de liceu. Adolescent fiind, avea totuși o viziune proprie asupra realității școlii și societății românești de atunci, intrând nu de puține ori în discuții contradictorii, dar extrem de civilizate, bazate pe forță argumentului cu cadrele didactice și chiar cu părinții săi, așa cum ne povestea el, unora dintre noi.
Dar nu numai acest lucru, doresc să-l reliefez, ci faptul că deși era fiul unor cunoscuți profesori din oraș, era un coleg adevărat, de neegalat, cu mult bun simț, mereu în sprijinul tuturor, cu soluții la orice problema care ne frământă.
Mai ales că unii dintre noi veneam din mediul rural, mai sfioși, mai timizi, cu unele lacune în studiile gimnaziale.
Viorel Romanescu a fost și un bun sportiv, i-a plăcut handbalul și fotbalul, i-a plăcut muzică, fiind component al formației de muzică ușoară a liceului.
Mai târziu, când spuneam că am terminat LTV, generația 1972, imediat mi se răspundea“ aaa, generația lui Viorel Romanescu“. Fiica profesorului V. Romanescu, Alexandra a fost la fel, o elevă foarte bună a LET Târgu-Jiu. Cu rezultate deosebite tot în domeniul matematicii, olimpica că și tatăl sau, în prezent lucrând la o cunoscută firma internațională de software cu filiala în București. Din 1992 –la 20 de ani de la terminarea liceului, am organizat la fiecare 5 ani întâlnirile și întotdeauna a fost în comitetul de organizare că un simbol al generației sale, că o garanție a lucrului bine făcut, al reușitelor depline al acestor întîlniri –așa cum de fapt s-a și întâmplat…
Cu profesorul de chimie Dan Talabă am fost coleg de an, de liceu la clase paralele, XII C și respectiv XII D . După absolvirea liceului am fost colegi la Universitatea din Craiova la aceeași facultate –Facultatea de Științe ale naturii, eu la secția de matematică-informatică, profesorul Dan Talabă la secția de chimie. A fost un student meritoriu, cu rezultate excelente. Ne-am înțeles foarte bine și ne-am întâlnit în mai multe rânduri pentru a sărbători anii de facultate. Viorel Romanescu și Dan Talabă rămân profesorii, cu care școala de matematică și respectiv de chimie din județ se mândrește. Generația de elevi -1972 a Liceului Tudor Vladimirescu, este mândră de colegii lor, profesorul de matematică Viorel Romanescu și profesorul de chimie Dan Talabă și le urează, viață lungă, sănătate, împliniri și numai bine.
Generația 1972 a Liceului Tudor Vladimirescu Târgu-Jiu pentru conformitate, Mircea Ganea – XII-C

2 COMENTARII

  1. dOMNU PROFESOR tALABA ESTE UN ZBIR.mI-A TERORIZAT FETITA DOAR PENTRU CA ESTE BLONDA.eSTE UN AROGANT SI UN BARFITOR!SPER SA SE AFISEZE ACEST COEMNTARIU!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here