Profesioniști ai medicinei gorjene

1382

Printre nenumărate dispute politice, intrigi și cancanuri ce poluează societatea umană nu mai avem timp să ne onorăm eroii de lângă noi. Recent la Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești a fost realizată o operație de anvergură vizând protezarea totală a șoldului compromis prin coxartroză, boală specifică vârstei a treia ce afectează o bună parte din populație, cu efecte invalidante pe termen lung.
Echipa medicală constituită din dr. Bogdan Niculescu, dr. Valentin Dascălu și dr. Cătălin Barbu împreună cu asistentele medicale Luculescu Nicoleta și Ionașcu Adriana a efectuat ARTROPLASTIE TOTALĂ DE ȘOLD la o pacientă în vârstă de 73 de ani, care la 7 zile după operație este deja în mediul familial, se deplasează cu cadrul la masă, baie și prin locuința personală, foarte puțin dependentă de ajutorul și implicarea familiei.
Implantul total de șold constituie o operație majoră în ortopedia recuperatorie și are efecte benefice redând funcționalității articulații și membre compromise de vârstă, leziuni și boală, multe persoane și personalități încheindu-și prematur activitatea din cauze patologice.
Am apreciat curajul, altruismul, sinceritatea și acuratețea profesională a echipei medicale, precum și managementul performant al doctorului Constantin Târziu, care a reconfigurat habitatul spitalicesc și infrastructura tuturor secțiilor făcând ca mitul pasării Phoenix să devină realitate la Târgu-Cărbunești unde, la sfârșit de mileniu II domnea un iz patriarhal în Spitalul Orășenesc din localitate.
Azi, la Spitalul de Urgență cărbuneștean se efectuează operații laparoscopice pe colecist, implant total de șold și alte operații majore atât sub presiunea crescândă a multitudinii afecțiunilor, cât și datorită abilității profesionale, abordării responsabile de către tinerii specialiști ce excelează practicând cele mai noi tehnici științifice din domeniul chirurgiei și ortopediei recuperatorii.
Convingerea mea este că în scurt timp, vom vorbi despre cei doi, Dr. Bogdan Niculescu și dr. Valentin Dascălu ca despre alți corifei ai medicinei gorjene ce au intrat în istorie precum doctorul Haznași, dr. Lupescu Constantin, dr. Lupescu Grigore, dr. Ilarie Popescu ori înaintașii lor de la Târgu-Cărbunești, dr. Viorel Ranga (marele anatomist român) dr. Xenachis Ovidiu, dr. Virgil Petcu, dr. Ștefan Marinescu, dr. Iulian Ciobescu sau – de ce nu, dr. Victor Bellu, primul și cel mai longeviv director care a fundamentat structura modernă a Spitalului între 1911 și 1940 perioadă marcată de două războaie.
Victor Gh.Banța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here