Producătorii şi retailerii care operează la nivelul judeţului nostru vor fi obligaţi să adauge noi informaţii pe etichetele produselor comercializate. 13 decembrie 2014 este prima zi din care se aplică Regulamentul UE nr. 1169/2011 referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Astfel, consumatorii gorjeni vor avea la dispoziţie informaţii esenţiale, lizibile şi uşor de înţeles pentru a cumpăra produse în cunoştinţă de cauză, noile reglementări consolidând şi protecţia împotriva alergenilor. Producătorii de alimente vor fi obligaţi sa evidenţieze prin scris îngroşat alergenii în lista de ingrediente, şi nu într-o secţiune separată. Lista cuprinde 14 produse sau substanţe care cauzează alergii sau intolerante (cereale care conţin gluten, ţelină, crustacee, ouă, peşte, nuci, lupin, lapte, moluşte, muştar, arahide, soia, seminţe de susan, dioxid de sulf şi sulfiţi).
Etichetele produselor care vor ajunge în coşurile de cumpărături ale gorjenilor, vor trebui să includă de luna viitoare informaţii legate de denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor; orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă de produs alimentar; data durabilităţii minimale sau data limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar menţionat; ţara de origine sau locul de provenienţă; instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar; pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită; o declaraţie nutriţională.
Izabella Molnar