Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj îi cer oficial ministrului Tudorel Toader să renunțe la revocarea procurorului general

105

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj îi cer oficial ministrului Justiției, Tudorel Toader, să renunțe la revocarea procurorul general al României. Decizia a fost luată în Adunarea Generală, care a stabilit vineri să-și arate susținerea față de Augustin Lazăr.

“În contextul declanşării de către Ministrul Justiţiei a procedurii de revocare a Procurorului General al României, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu majoritate, a hotărât susţinerea comunicatului pe care Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor l-au emis în spaţiul public, fiind de acord cu cele menţionate în acesta.

 Astfel, desfăşurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei şi fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării, nu ţine seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuţi practic sub controlul exhaustiv şi nelimitat al Ministrului Justiţiei, cu desconsiderarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistraţi”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. De aceeași părere sunt și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cele două asociaţii ale magistraţilor, Forumul Judecătorilor şi Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, au solicitat ministrului Tudorel Toader să abandoneze procedura de revocare a procurorului general.

„Asociaţia 《Forumul Judecătorilor din România》, asociaţie profesională a judecătorilor, şi Asociaţia 《Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor》, asociaţie profesională a procurorilor, solicită ferm Ministrului Justiţiei, dl. Tudorel Toader, să abandoneze imediat procedura de revocare a Procurorului General al României, dl. Augustin Lazăr. O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor”, se precizează în comunicatul de presă transmis de către cele două asociaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here