Probele scrise ale Bacalaureatului, la final

1000

Miercuri, s-a desfășurat cea de-a treia probă scrisă din cadrul sesiunii august – septembrie a Bacalaureatului, ultima pentru absolvenții de liceu din Gorj. Examenul va continua în zilele următoare, cu echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale, urmând ca primele rezultate să fie afișate pe 2 septembrie.

Ca și celelalte probe scrise din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, proba la alegere a profilului și specializării a început la ora 09.00 iar candidații au avut trei ore la dispoziție pentru elaborarea lucrărilor. Absolvenții de liceu de la profilurile real, tehnic, resurse naturale și protecția mediului și militar au susținut examenul la Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică, în timp ce absolvenții de la profilurile umanist, servicii și de la vocațional au putut opta pentru Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie. Nici această probă nu a decurs fără incidente. ,,La nivelul județului Gorj, în vederea susținerii probei la alegere a profilului și specializării s-au înscris 776 de absolvenți de liceu. 150 dintre aceștia nu s-au prezentat în sălile de examen. Un singur candidat a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă”, a precizat inspectorul școlar Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Urmează echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice. Mai exact, nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul de bacalaureat naţional 2020 se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă. Candidaţilor li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă: nivelul ,,utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99, nivelul ,,utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49, respectiv nivelul ,,utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10. Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C la examenul de bacalaureat naţional 2020 se stabileşte, de asemenea, prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei. Nivelul unic de competenţă se acordă conform următoarei grile: calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99, calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99, calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49, respectiv calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10. În ceea ce privește nivelul de competenţă digital, acesta se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile: nivelul ,,utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99, nivelul ,,utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99, nivelul ,,utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49, respective nivelul ,,utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

Primele rezultate, afișate pe 2 septembrie
Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12.00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD). Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here