Primul dosar penal: Femeie prinsă în timp ce comercializa ilegal produse pirotehnice

426

La o zi după lansarea acțiunii intitulate ”Foc de Artificii”, polițiștii gorjeni au întocmit primul dosar penal. Joi, angajații Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat o femeie de 30 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, care a expus spre comercializare 30 de bucăți articole pirotehnice din categoria I, fără a deţine autorizaţie legală pentru efectuarea de operaţiuni cu astfel de produse. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept. Oamenii legii vor continua acțiunea și vor verifica modul în care se desfășoară operaţiunile cu articole pirotehnice, fiind vizate atât persoanele fizice, cât şi cele juridice.
”Polițiștii vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau a centrelor comerciale. Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”, avertizează reprezentanții Poliției Române. De asemenea, comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
În 2015, în județul Gorj, au fost 29 de societăți comerciale autorizate pentru executarea focului de artificii. Polițiștii au desfășurat 176 de acțiuni și controale, în timpul cărora au fost identificate 56 de persoane care desfășurau operațiuni fără drept cu articole pirotehnice. ”Au fost constatate 42 de infracțiuni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și au fost indisponibilizate aproape 36.000 de articole pirotehnice, tip petarde și baterii, de peste 500 de kilograme. De asemenea, au fost avizate, în 2015, 26 de focuri de artificii”, a declarat pentru Gorjeanul, Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here