Primul caz de deces din cauza gripei, în Gorj! Carantină, în toate unităţile spitaliceşti din Târgu-Jiu!

571

O femeie din Fărcăşeşti, în vârstă de 51 de ani, şi-a pierdut viaţa weekend-ul trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, răpusă fiind de gripă. Femeia ajunsese iniţial la Spitalul Orăşenesc Rovinari, iar pe 14 ianuarie a fost transferată la unitatea spitalicească din Târgu-Jiu. De ieri, unităţile spitaliceşti din Târgu-Jiu au declanşat stare de carantină, nefiind permis accesul în incinta spitalelor decât a pacienţilor care au trimitere către medicul specialist ori prezintă stări de urgenţă.

Gripa a provocat primul deces în judeţul Gorj! Pe 19 ianuarie, la orele 20.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, o femeie din Fărcăşeşti a decedat din cauza gripei, aceasta având şi alte afecţiuni precum diabet zaharat şi boli cardiovasculare.
Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, virusul gripal tip A-H1 a fost confirmat la pacienta în cauză de către Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. “La nivelul judeţului Gorj a fost semnalat un deces cauzat de virusul gripal tip A–H1, diagnostic confirmat de Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico – Militară Cantacuzino, în urma analizelor de laborator care au fost recoltate de la pacientă. Pacienta în vârstă de 51 de ani, domiciliată în comuna Fărcăşeşti, județul Gorj, a decedat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, fiind transferată de la Spitalul Orăşenesc Rovinari în data de 14 ianuarie 2019.
Menţionăm că pacienta avea şi alte afecţiuni cronice (diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare). Pe perioada internării, iniţial evoluţia stării de sănătate a fost favorabilă, dar în data de 19 ianuarie 2019 a apărut o deteriorare a stării de sănătate, care s-a soldat cu decesul pacientei în data de 19 ianuarie 2019, ora 20.00.
Măsurile de resuscitare efectuate au fost fără rezultat, fiind declarat decesul. Au fost instituite următoarele măsuri: anchetă epidemiologică; instituirea de măsuri specifice împreună cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu prin limitarea accesului vizitatorilor în special în secţiile cu risc, respectarea normelor de precauţiuni standard de către personalul medico-sanitar (purtarea de echipament de protecţie: măşti, mănuşi, halate, etc), respectarea normelor de igienă personală, izolarea celor depistaţi cu simptome respiratorii, aerisirea saloanelor, curăţenia şi dezinfecţia frecventă a suprafeţelor, pavimentelor, etc; continuarea vaccinării antigripale pentru grupele populaţionale la risc; campanie de informare–educare a pacienţilor internaţi privind măsurile care trebuie instituite în vederea prevenirii îmbolnăvirilor prin gripă; monitorizarea continuă a unităţilor sanitare şi a colectivităţilor de copii”, se arată în informarea transmisă de conducerea DSP Gorj.

Alte patru persoane, suspecte de virusul gripal
Ieri, numărul morților, la nivel naţional, din cauza virusului gripal a ajuns la 23, după decesul femeii din Fărcășești, Gorj. În informarea DSP Gorj nu este precizat şi dacă femeia era vaccinată antigripal. Alte patru persoane sunt internate în unitatea medicală, cu virusul gripal tip A-H1. “Avem confirmate, pe suspiciunile noastre pe care le-am trimis la București, cinci cazuri de gripă, cu virus gripal A, dintre care două sunt internate în Secția Boli Infecțioase și trei erau internate în Secția Medicală 1. Avem şi un deces.
Pacienta, cu confirmarea de virus gripal tip A, avea și alte comorbidități, respectiv pacienta a fost trimisă din Spitalul Rovinari, în cursul zilei de miercuri, la internare era o stare generală alterată, inițial pentru anemie severă, avea o hemoglobină de 3,6 la internare”, a declarat Costinel Popescu, directorul medical al SJU Târgu-Jiu.
Afişe privind starea de carantină declanşată în unităţile spitaliceşti din Târgu-Jiu au fost afişate atât în exteriorul spitalelor, pe holurile interioare, cât şi pe holurile secţiilor unităţilor medicale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here