Primul ajutor în cazul înțepăturii de căpușă

1258

Suntem în plin sezon al căpușelor. O ieșire în natură sau o plimbare prin iarbă, se poate termina cu o înțepătură de căpușă. Primul lucru pe care pacientul trebuie să îl facă este să îndepărteze insecta. Dacă nu se reușește îndepărtarea corectă a căpușei, este necesară prezentarea la medic.

De regulă, înțepătura de căpușă este nedureroasă. Mulți oameni nu o pot observa și nu pot găsi insecta, care se desprinde apoi. Cu toate acestea, medicii spun că există unele simptome care sunt cauzate de mușcătura de căpușă. Ocazional, o neurotoxină (o substanță toxică pentru sistemul nervos) secretată de insectă provoacă slăbirea mușchilor sau paralizie. Simpla înlăturare a insectei stopează producția de neurotoxină, iar persoana afectată își revine rapid și complet. Înțepătura de capușă în sine cauzează simptome abia după ce căpușa se desprinde și cade. Se poate observa la locul înțepăturii înroșire locală, mâncărime, arsură și, rareori, dureri locale intense. Rezultatele bolilor transmise de căpușe se instalează după câteva zile sau săptămâni. După mușcătura de căpușă, poți prezenta oricare dintre următoarele simptome: febră, amorțeală, eczeme, confuzie, senzație de slăbire, durere și umflarea articulațiilor, palpitații.

Îndepărtarea corectă a căpușelor
Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, spune că “dacă este în piele căpuşa şi este vie, trebuie neutralizată cu acetonă sau cu spirt şi cade singură. Dacă nu, pacientul trebuie să se prezinte la medic şi căpuşa va fi scoasă cu o mică incizie”. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. “Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme cum este denumită afecțiunea dată de muşcătura de căpuşă evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic. Din fericire, la nivelul judeţului nostru nu a fost confirmat niciun caz de boală Lyme. Afecțiunea poate fi transmisă doar de către căpușele purtătoare ale virusului borrelia. Potrivit medicilor, în doar circa cinci cazuri dintr-o sută pacientul este infectat. Abia după mai multe săptămâni, virusul poate fi depistat în organism. În cazul în care în prima lună de la mușcătură pacientul se confruntă cu dureri de cap, febră sau frisoane trebuie să se prezinte de urgență la medic.

Recomandările specialiștilor
Gorjenii sunt sfătuiți să își asigure protecţie individuală în cazul deplasării în zone de risc, unde pot exista căpușe: purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură deasă; purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje; prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele, atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome. Borelioza poate fi diagnosticată numai prin probe de laborator, dar nu mai devreme de 21 zile de la debutul înţepăturii de căpuşă. Creşterea numărului de boli infecţioase transmise prin vectori este favorizată de schimbările climatice – fluctuaţii de temperatură, precipitaţii abundente.
M.S.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here