Primii angajați ai CE Oltenia, în șomaj tehnic. Plătiți cu 75% din salariu!

1758

Toți salariații Complexului Energetic Oltenia vor intra în șomaj tehnic, prin rotație, până pe 7 iunie. De luni, au rămas acasă 6.532 de angajați din Termocentrala Turceni și din carierele Roșia, Tismana, Pinoasa, Jilț Sud, Jilț Nord, Peșteana și Husnicioara. Ei vor fi plătiți cu 75% din salariu. Măsura a fost luată în urma reducerii semnificative a vânzărilor de energie electrică și, implicit, a veniturilor companiei.

Criza coronavirusului a lovit în plin întreaga economie a țării. Cel mai mare angajator din Gorj, Complexul Energetic Oltenia, își va trimite toți salariații, circa 13.000 de oameni, în șomaj tehnic. Fiecare angajat va sta acasă cel puțin 17 zile.
De luni, 13 aprilie, au intrat în șomaj tehnic primii salariați. „Începând de luni, avem 6.532 de angajați în șomaj tehnic, urmând ca după patru săptămâni să intre și cealaltă parte a personalului în șomaj tehnic, reluând apoi activitatea acest personal care de luni este în șomaj tehnic. Cei care pleacă acum pentru două săptămâni urmează să vină după această perioadă la serviciu pentru patru săptămâni, după care vor sta din nou două săptămâni. Din rațiuni de alimentare a termocentralelor, acele cariere nu pot sta pentru patru săptămâni în șomaj tehnic”, a explicat public managerul CE Oltenia, Daniel Burlan.

Vânzări reduse de energie
După ce marii consumatori de energie și-au întrerupt activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, energia pe cărbune a avut de suferit.
„În vederea reducerii contactului apropiat între angajații societății, pentru prevenirea și limitarea apariției unor cazuri de infecție cu COVID-19, Decretul Președintelui României nr. 195/2020 a impus luarea unor măsuri restrictive inclusiv în ceea ce privește desfășurarea activităților operatorilor economici, o parte din activitatea economică a țării fiind redusă semnificativ cu consecințe directe asupra consumului de energie electrică la nivel național”, a anunțat compania.
În acest context, în perioada ianuarie-martie, CE Oltenia a înregistrat o reducere semnificativă a vânzărilor de energie electrică, respectiv a veniturilor companiei, ce se va accentua în lunile următoare.
„Pentru evitarea unor grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra angajaților, este necesară reglementarea unor măsuri de reducere temporară a activității, fără încetarea raporturilor de muncă. În acest sens, s-a stabilit la nivelul fiecărei entități organizatorice schema minimă de personal care poate asigura desfășurarea activității în condiții de siguranță și întreruperea/reducerea temporară a activității societății în perioada 13 aprilie – 5 iunie, ce va avea ca efect programarea, în acest interval, a unui număr de minim 17 zile lucrătoare în șomaj tehnic/salariat, într-o singură tranșă sau în cel mult două tranșe. În intervalul 13 aprilie – 10 mai vor intra în șomaj tehnic un număr de 6.532 de salariați din totalul de 12.860, urmând ca restul salariaților să intre în șomaj tehnic în intervalul 11 mai – 7 iunie”, mai precizează CEO.
Pe perioada șomajului tehnic, salariații CE Oltenia vor beneficia, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de societate, de o indemnizație brută reprezentând 75% din salariul de bază, spor vechime și adaos lunar.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here