Primele sancţiuni, după scandalurile de la spital

1374

Trei cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu s-au ales cu diminuarea salariilor, după ce au ajuns în atenţia comisiei de cercetare disciplinară. Anchetele nu se opresc aici, pe fir intrând Poliţia, Colegiul Medicilor şi chiar Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

Cel mai mare spital din judeţul Gorj a fost zdruncinat, la acest început de an, de câteva scandaluri care au făcut înconjurul ţării. Refuzul unui medic de a efectua o bronhoscopie unei paciente, dar şi imaginile revoltătoare din secţia de Psihiatrie, în care pacienţi aproape dezbrăcaţi sunt filmaţi şi încurajaţi să întreţină relaţii intime, spre amuzamentul angajaţilor, au şocat opinia publică. Tot în această secţie, doi asistenţi medicali au improvizat o frizerie în sala de mese a bolnavilor. După cum era firesc, au apărut şi primele sancţiuni.

Refuz motivat în foaia de observaţie
Medicul Elena Vlad, care s-a plâns în fişa de observaţie a unei paciente de lipsa de personal şi de salarizarea necorespunzătoare pentru cei care fac bronhoscopii, a fost penalizat la salariu. O femeie de 62 de ani, care a venit la Târgu-Jiu cu viroză respiratorie, a ajuns, după câteva zile, în stare gravă, la Terapie intensivă, fiind diagnosticată cu bronhopneumonie acută. Chemată din nou să vadă pacienta, pneumologul Elena Vlad a refuzat efectuarea unei proceduri medicale care implică anumite riscuri. „Am fost solicitată de trei ori la acest caz, timp în care am participat la ajustarea tratamentului. Eu nu sunt angajata ATI, nu sunt angajata Bolilor Infecţioase. Desfăşor activitate de fibrobronhoscopie de trei ani în acest spital, fără să am vreun spor salarial, adică desfăşor activitate benevolă, în ciuda referatelor repetate pe care le-am depus la conducere. (…) Eu nu am absolut niciun echipament de protecţie conform manevrei pe care o fac. Am sesizat ITM”, a declarat presei medicul Vlad, susţinând că starea pacientei putea fi agravată de manevra de bronhoscopie. „Această manevră are contraindicaţiile ei. La cazurile de insuficienţă respiratorie severă nu se recomandă. Pacienta putea să moară în timpul bronhoscopiei. Recomandările mele au fost ca pacienta să fie transferată la Infecţioase, la spitalul Craiova, ceea ce s-a şi întâmplat”, a mai precizat Elena Vlad.

Pacientă moartă, salariu ciuntit
Femeia din comuna Borăscu a murit, câteva zile mai târziu, la un spital din Craiova. Între timp, şefii spitalului au demarat o anchetă, susţinând că medicii şi asistentele nu ar avea motive să se plângă de salarizare. „Am aprobat propunerea Comisiei de cercetare disciplinară şi am dispus sancţionarea doamnei doctor Elena Vlad cu reducerea salariului de bază cu 10% pe trei luni”, a precizat managerul Spitalului Judeţean, Gigel Capotă. „Regretăm că pacienta respectivă a decedat”, a mai spus Capotă. Pe fir a intrat şi Poliţia Gorj, care face verificări in rem (cu privire la faptă – n.red.), pentru ucidere din culpă. O sesizare a ajuns şi la Colegiul Medicilor Gorj.

Frizeria din cantină
Și sancţiunile nu se opresc aici. Doi asistenţi medicali de la Secţia Psihiatrie, fotografiaţi în timp ce se tundeau în sala de mese a bolnavilor, au fost „arşi” la buzunare. Pentru că au ignorat sarcinile de serviciu şi au avut alte îndeletniciri în timpul programului de lucru, ei vor fi sancţionaţi cu reducerea salariului de bază cu 10%, pe două luni.
Iar verificările nu se opresc aici. La Spitalul Judeţean va ajunge şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, a cărui prezenţă a fost solicitată de către preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Asta ca urmare a scandalului de la Psihiatrie, în care trei pacienţi, pe jumătate dezbrăcaţi, au fost filmaţi în ipostaze intime de către fiica vitregă a managerului Gigel Capotă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here