Primele concluzii în ancheta DSP: Butelia de oxigen lipsea din salonul decedatei

165

_MG_4669Procurorii Parchetului Târgu-Jiu şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au deschis anchete separate în cazul tinerei de 17 ani decedate miercuri în secţia ORL în urma unui infarct miocardic, în paralel cu cele care au fost începute de Colegiul Medicilor Gorj şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Potrivit unui comunicat transmis joi presei de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la împrejurările în care a survenit, la data de 10 august, decesul minorei în vârstă de 17 ani, în timp ce se afla internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor. În ceea ce priveşte ancheta derulată de reprezentanţii DSP Gorj, directorul instituţiei, Marius Boeriu, a declarat, joi, că o comisie formată la ordinul subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a mers în cursul dimineţii la secţia ORL, unde a avut loc evenimentul, pentru a cerceta locul din punct de vedere organizatoric şi igienico-sanitar.

Reconstituire nefavorabilă

_MG_4679Conform directorului DSP Gorj, Marius Boeriu, Raed Arafat a cerut special ca o comisie de anchetă de la instituţia pe care o conduce, să cerceteze Secţia ORL din punct de vedere organizatoric şi igienico-sanitar, să se afle dacă au existat deficienţe pe acest aspect. Comisia a mers la faţa locului să constate cele cerute. După ce s-au făcut verificări, s-a descoperit că în salonul unde era internată Raluca nu exista butelie cu oxigen. S-a constat că există procedură de urgenţă şi priză de oxigen, adică o modalitate de a asigura continuu secţia cu oxigen. „Ministerul Sănătăţii ne-a cerut să aflăm dacă în salonul în care a fost internată pacienta era butelie cu oxigen, iar răspunsul a fost unul negativ. În legătură cu sursele alternative de oxigen de pe secţie, acestea nu există sau sunt foarte limitate. E o butelie în sala de tratament şi încă una într-o rezervă, atât”, a declarat Boeriu. În acest moment se aşteaptă un răspuns de la Ministerul Sănătăţii.

Probele, la „Mina Minovici”

Probele privind necropsia Ralucăi au fost trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” din Capitală pentru confirmarea sau infirmarea rezultatelor în acest caz. Directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu Jiu a afirmat că la nivelul unităţii medicale a fost declanşată o anchetă administrativă, care este aproape de finalizare. “În cursul zilei de miercuri am iniţiat o anchetă administrativă care la această oră este spre finalizare. Comisia se va întruni, se vor trage concluziile şi raportul va fi înaintat managerului”, a spus Pălivan, adăugând că ancheta profesională “este treaba organelor abilitate cum este Colegiul Medicilor”.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here