Primarul din Padeș, achitat definitiv! A plătit 3,3 milioane lei!

3118

Verdict final al Curții de Apel Craiova în dosarul ce îl vizează pe primarul Gabriel Mihăiță Troacă pentru acuzația de evaziune fiscală în formă continuată, fapte care s-ar fi consumat cu mai bine de un deceniu în urmă. La vremea respectivă edilul administra o balastieră în localitatea pe care, între timp, a ajuns s-o conducă, iar anchetatorii au susținut că acesta nu ar fi achitat către stat diverse taxe și impozite, fiind stabilit în sarcina acestuia un prejudiciu de circa 2,7 milioane lei.

Anul care tocmai se încheie va fi unul pe care edilul din Padeș nu-l va uita prea curând pentru că anul acesta a plătit statului nu doar prejudiciul imputat de anchetatori, ci și penalități și majorări astfel încât să respecte legislația care prevede că în cazul în care bugetul de stat își recuperează banii inculpatul scapă de acuzațiile de evaziune.
Și așa s-a întâmplat și în cazul primarului Troacă.
Acesta a plătit cu vârf și îndesat pentru faptele de acum un deceniu și a achitat statului aproape 3,3 milioane de lei ceea ce a dus, evident, la achitarea sa printr-o sentință definitivă a magistraților din Bănie. „Admite apelul declarat de inculpatul Troacă Mihăiţă Gabriel, împotriva aceleiaşi sentinţe. Desfiinţează în totalitate sentinţa apelată, şi rejudecând (…), încetează procesul penal împotriva inculpatului Troacă Mihăiţă Gabriel pentru infracţiunea de evaziune fiscală (…). Constată acoperit integral prejudiciul cauzat părţii civile. Dispune ridicarea următoarelor măsuri asigurătorii: – asupra sumelor de 23.000 lei, consemnată de inculpat la dispoziţia Tribunalului Gorj prin recipisa de consemnare seria TA NR. 3998505, şi 4000 lei, consemnată de inculpat la dispoziţia Tribunalului Gorj prin recipisa de consemnare seria TA NR. 3998537, în vederea acoperirii debitului. – sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa nr. 275/P/2013 din 29.09.2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, până la concurenţa sumei de 2.747.703 lei şi a accesoriilor fiscale, calculate conform Codului de procedură fiscală, începând cu data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului. – sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale inculpatului Troacă Mihăiţă Gabriel, până la concurenţa sumei de 2.747.703 lei şi a accesoriilor fiscale, calculate conform Codului de procedură fiscală, începând cu data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului”, a decis Curtea de Apel Craiova.
Conform documentelor de la dosar, primarul a plătit în mai multe tranșe prejudiciul creat statului, sumele depuse de acesta la buget variind între câteva sute de mii de lei și peste 1 milion de lei. Inițial, în acest dosar edilul primise o condamnare de 6 ani de închisoare cu executare, sentința dată de Tribunalul Gorj fiind anulată prin decizia de acum a Curții de Apel Craiova. În momentul de față edilul mai este judecat într-un alt dosar, alături de mai mulți angajați ai Primăriei Padeș într-un dosar instrumentat de DNA pentru fapte produse și ele cu un deceniu în urmă și care au legătură cu subvenții APIA încasate de persoane care nu dețineau terenuri în zonă, dar care au primit adeverințe false de la primărie pentru a putea primi fondurile europene. O achitare într-un dosar de evaziune fiscală a primit și administratorul unei firme din Tismana. Inițial și acesta a primit o condamnare cu suspendare la Tribunalul Gorj pentru că nu plătise către bugetul de stat taxe și impozite de circa 180.000 de lei.
Inspectorii ANAF instituiseră sechestru asigurator, printre altele, pe o mașină care aparținea firmei administrate de inculpat, doar că, între timp, mașina a fost vândută, bărbatul spunând că nu știa că nu are voie să o înstrăineze.
Conform documentelor de la dosar, pe parcursul acestui an inculpatul a achitat 216.000 lei prejudiciul inițial plus penalități și o majorare de 20%, iar acum a primit o decizie de achitare din partea Curții de Apel Craiova. „Admite apelul declarat de inculpatul Crînguş Ionuţ Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.50/06.05.2021 pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. 1162/95/2019 şi, rejudecând, În baza art. 396 alin. 6 C.p.p. rap. la art. 16 lit. h C.p.p. cu aplicarea art. 10 alin. 11 din Legea nr. 241/2005, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Crînguş Ionuţ sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art.9 alin.1 lit. g din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 5 Cod penal. Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă A.N.A.F reprezentant al Statului Român prin D.G.R.F.P. Craiova – A.J.F.P. Gorj, constatând achitat integral debitul principal de 180.000 de lei. Înlătură dispoziţiile privind instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor inculpatului Crînguş Ionuţ, până la concurența sumei de 180.000 de lei”, a decis Curtea de Apel Craiova.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here