Prima etapă a Olimpiadei Naționale ,,Gazeta Matematică”, online, în februarie

865

Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) a anunțat, săptămâna trecută, Regulamentul Olimpiadei Naționale ,,Gazeta Matematică”, competiție în urma căreia vor fi selectați membrii loturilor naționale de matematică. Conform acestui regulament, prima etapă a olimpiadei se va desfășura la sfârșitul lunii februarie, online. Următoarele etape sunt programate în martie și aprilie.

Societatea de Științe Matematice din România a anunțat că prima etapă a Olimpiadei ,,Gazeta Matematică”, cea pe unități de învățământ, va fi organizată de profesorii de la clasă sau de catedra de matematică din școală, sub coordonarea Filialei locale a SSMR, și va consta în teste grilă la fiecare clasă cu 20-24 de întrebări cu răspuns unic. ,,De preferință 30% dintre întrebări vor fi inspirate din problemele din GMB sau SGM din anul 2020-21. Timp de lucru 2 ore. Va fi folosită una dintre platformele de conferințe (Zoom, Google Meet, etc.) cu obligația deschiderii camerelor de către elevi și transmiterea către profesor a copiilor scanate ale răspunsurilor în maximum 15 minute după examen. Datele de desfășurare vor fi la alegerea profesorilor (școlii), dintre 20 și 27 februarie 2021. Timp de lucru 2 ore.
Profesorii de la clasă vor înregistra calificați o dată cu lansarea platformei naționale. Se recomandă calificarea elevilor care realizează cel puțin 75% din punctaj”, se arată în Regulamentul Olimpiadei. Acesta mai menționează și posibilitatea ca profesorii, școlile sau filialele să folosească platforme dedicate testării. ,,Pe astfel de platforme corectura se realizează instantaneu, la terminarea testului. Punctajul se poate comunica imediat, sau decalat (de exemplu la 15 minute de la terminarea timpului de lucru stabilit – pentru a nu avea situații în care anumiți elevi își fac conturi fictive doar pentru a vedea răspunsurile), iar toate rezultatele se înregistrează automat într-o bază de date comună”, precizează Regulamentul. În situația în care vreun elev dorește a participa fără ca profesorul/școala lui să dorească organizarea, el va fi îndrumat a se înscrie la alt profesor din filiala respectivă. Responsabilii filialei vor putea organiza testări cu astfel de elevi. Etapa a II-a (locală) se va desfășura online, la data de 20 martie 2021, orele 10.00, pe platforma Naţională a Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext). Profesorii se vor înscrie în prealabil (începând cu 10 martie) pe această platformă prin filialele SSMR, urmând apoi să înscrie datele copiilor calificați la prima etapă. Aceștia vor primi înainte de concurs parolele necesare participării.
Vor fi 24 de întrebări grilă cu diverse permutări ale problemelor și variantelor de răspuns generate aleatoriu pentru fiecare elev. Timp de lucru 2 ore. Rezultatele se încarcă automat. În situațiile în care elevul nu poate accesa de acasă platforma, va fi sprijinit de profesorul său să participe din alt loc dotat cu tehnica necesară. Numărul celor calificați pentru etapa a III-a la fiecare clasă va fi decis de Comitetul Științific al Olimpiadei.

Etapa națională, în aprilie
La etapa a III-a (națională) vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a. Filialele pot organiza independent etapa finală pentru a V-a și a VI-a tot online, dar la nivel local. Etapa a III-a se va desfășura cu participare fizică efectivă în centre universitare (București, Baia-Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța) la mijlocul lunii aprilie, în funcție de evoluția medicală în țară. Elevii calificați la etapa locală, vor fi înscriși în centre în funcție de județul de proveniență. Proba va consta în 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale, iar elevii vor avea trei ore la dispoziție pentru soluționarea acestora.
,,Proba va fi urmărită video, iar copiile scanate ale rezolvărilor vor fi încărcate de către organizatori pe platformă, imediat după concurs. Comitetul de organizare va anunța din timp o formă de desfășurare online, dacă situația pandemică nu permite prezența fizică a elevilor. Corectura se va face online de o Comisie Națională de Evaluare (numită de către Comitetul de Organizare), în prima săptămână după probă. Platforma de concurs va genera în prealabil coduri pentru fiecare elev, astfel încât la evaluare numele și proveniența elevilor să nu fie cunoscute. Comitetul Științific va rezolva eventualele contestații și va propune Comitetului de Organizare validarea rezultatelor, inclusiv calificări pentru etapa de selecție”, se precizează în Regulamentul competiției.

Două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale
În funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale. Costurile de deplasare și ședere în București vor fi suportate de către școlile din care provin elevii sau de către părinți. Dată fiind situația pandemică, în situații excepționale, SSMR va putea deconta cheltuielile unor elevi, pe baza unei cereri prealabile.
Comitetul Ştiințific va putea decide acordarea de wild-carduri, pentru maximum 10 elevi care nu au obținut calificarea, dar au obținut medalii la ultimele două ediții ale Olimpiadelor Internaționale sau Balcaniadelor. Reamintim că, ca urmare a hotărârii Ministerului Educației și Cercetării de a suspenda olimpiadele școlare, Consiliul Director al Societății de Științe Matematice a decis organizarea unui concurs național, numit Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, după numele primei competiții de matematică, desfășurată începând din 1902, Concursul Gazetei Matematice.
ROXANA LUPU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here