Prevenirea criminalităţii pentru „O lume fără violenţă”

500

prevenirea criminalitatii 013„Săptămâna prevenirii criminalităţii” a debutat ieri, în judeţul Gorj. În prima zi a avut loc o serie de manifestări printre care şi un concurs de desene pe asfalt, tema fiind „O lume fără violenţă”.

Prin desenele realizate, copiii au dat o lecţie oamenilor mari, prin mesajele transmise.

Săptămâna care a debutat ieri va fi plină de evenimente şi acţiuni care au ca scop prevenirea criminalităţii. Denumită sugestiv „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, perioada 21 – 25 septembrie se referă strict la modalităţile prin care oameni pot fi conştientizaţi despre ce înseamnă actele de violenţă, criminalitate şi delincvenţă. De asemenea, întreaga săptămână toate posturile de poliţie din judeţ vor avea porţile deschise pentru cei interesaţi de modul în care îşi desfăşoară oamenii legii munca.
Violenţa, resprinsă prin desene pe asfalt
prevenirea criminalitatii 010Zeci de copii, de la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae”, au realizat ieri o serie de desene pe asfalt cu tema „O lume fără violenţă”. Acţiunea a avut loc în Parcul central din Târgu – Jiu, în prezenţa învăţătorilor micuţilor dar şi ai reprezentanţilor poliţiei, care le-au pus copiilor la dispoziţie cretă şi culori pentru realizarea desenelor. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni şi anume secţiunea de desene pe asfalt şi desen colectiv pe carton. La sfârşitul acestui eveniment, după ce au fost premiaţi, micuţii au putut urmări şi o piesă de teatru de păpuşi oferită de trupa „Pinocchio”, şi anume „O întrecere ca-n basme”.
Elevii vor primi „Permis de biciclist”
„Săptămâna prevenirii criminalităţii” se va face simţită şi în unităţile şcolare, unde se vor desfăşura o serie de acţiuni de conştientizare a elevilor. Tot din această ramură face parte şi activitatea sportivă din Albeni, desfăşurată sub deviza „Permis de biciclist”, realizată în parteneriat cu ONG-ul „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III”, Craiova. Această acţiune este, de fapt, un concurs cu premii, scopul fiind învăţarea tinerilor să circule pe drumurile publice. La sfârşit, elevii participanţi vor primi un permis de biciclist, iar câştigătorul – o bicicletă.
Alcoolul, bată-l vina
Conform unor statistici realizate de reprezetanţii IPJ Gorj, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani reprezintă 30% din cele 3384 de persoane cercetate în cele opt luni care au trecut din anul în curs. Potrivit şefului IPJ, Viorel Caragea, cele mai multe probleme sunt înregistrate în mediul rural, cel mai adesea pe fondul consumului de alcool. De asemenea, şi violenţa în familie reprezintă, în continuare, o problemă. Totuşi, în ceea ce priveşte furturile din auto, acestea au scăzut cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce furturile de auto au scăzut şi acestea, dar cu 27%. „Nu am avut furturi de amploare şi ne bucurăm. Sperăm să rămână aşa lucrurile”, a declarat Caragea.
Pietonii, vinovaţi de multe accidente rutiere
În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, până acum au existat 59 de accidente grave din care au rezultat 24 de morţi (faţă de 29, anul trecut) şi 51 de persoane rănite grav (faţă de 31 în 2008). Majoritatea accidentelor rutiere au fost produse din cauza vitezei, în proporţie de 20%, conducerea imprudentă – 20%, traversarea neregulamentară – 10%, pietonii aflaţi pe partea carosabilă – 8% ş.a. Potrivit acestor statistici, pietonii se fac vinovaţi de 18% din accidente şi de moartea a 26% din victime.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here