Prețurile la medicamente și dezinfectanți, plafonate. „Opriți specula pe spatele românilor”

1386

Prețurile la medicamente, dezinfectanți și echipamente de protecție, precum măști, mănuși sau combinezoane, vor fi plafonate pe perioada stării de urgență și cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia, potrivit unui proiect de lege adoptat de senatori. Propunerea legislativă aparține PSD și prevede că la costul de producție poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din prețul de vânzare al producătorului. Inițiativa va ajunge pe masa Camerei Deputaților, care este for decizional, a anunțat deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber.

Social-democrații propun sancționarea de către Consiliul Concurenței a nerespectării acestor măsuri cu amendă începând de la 5 milioane de lei.
„Problema este însă că o serie de inițiative elaborate de PSD în această perioadă – cum a fost, de exemplu, și cea legată de amânarea plății ratelor la bancă, plafonarea prețurilor la alimentele de bază, dar nu numai – sunt preluate prost de către Guvern, făcându-se adăugiri care aduc grave atingeri intereselor românilor. Este o consecință a lipsei de comunicare a Guvernului cu Parlamentul, cu membrii Comisiilor de specialitate ale celor două Camere și, nu în ultimul rând, este rezultatul faptului că avem un Guvern rupt de realitate. Iată de ce fac un apel la o mai bună comunicare și colaborare, pentru că doar printr-un efort comun – Guvern, Parlament, organizații civice, mass-media, cetățeni – putem trece mai ușor prin situația actuală”, spune președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber.
Astfel, potrivit proiectului de lege, se plafonează prețul la dispozitivele medicale de protecție, materiale sanitare, precum și unele suplimente alimentare. Totodată, se vrea plafonarea prețului la medicamente, dezinfectanți, inclusiv alcool concentrat pentru mâini și spații, salopetele de protecție și altă îmbrăcăminte și încălțăminte de protecție, ochelari și viziere, mănuși de siguranță, huse pentru încălțăminte, măști chirurgicale, FFP2, FFP3, respiratoare/ventilatoare de transport, medicamentele și produsele medicale, lenjeria de pat și alte tipuri de lenjerie de utilitate pentru sistemul sanitar. În proiectul de lege este menționat faptul că Ministerul Economiei va putea limita vânzarea produselor în afara României, în cazul lipsei de materiale pe piața internă.
Deputații vor avea decizia finală, urmând ca apoi legea să fie transmisă la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here