Președintele Senatului Universității “Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu, Adrian Gorun, a fost găsit vinovat pentru conflictul izbucnit între acesta și rectorul Luminița Popescu, conform unui raport al Corpului de Control al ministrului Educației Naționale. Gorun se apără însă şi spune că a contestat concluziile şi recomandările de la minister, pentru că, în opinia sa, acestea “abundă în greşeli gramaticale, ceea ce dovedeşte un analfabetism cronic şi o lipsă de profesionalism”.
Corpul de Control al ministrului Educaţiei a desfășurat, luna trecută, două controale la nivelul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu pentru a cerceta o serie de nereguli care ar fi fost sesizate atât de către rectorul Luminița Popescu, cât și de către Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB. Concluziile raportului întocmit în urma verificărilor au evidențiat, în primul rând, faptul că vinovat pentru starea conflictuală apărută la nivelul conducerii instituției de învățământ superior este președintele Senatului, Adrian Gorun, ale cărui reclamații nu se confirmă în proporție de peste 90%.
Se cere modificarea Cartei universitare
Raportul elaborat de minister cuprinde și o serie de recomandări pe care instituția de învățământ este obligată să le îndeplinească, însă și acestea sunt în favoarea rectorului, după cum confirmă surse de încredere din interiorul universităţii. Astfel, UCB va trebui să modifice Carta universitară, deoarece aceasta conține prevederi ce contravin legislației în vigoare.
În aceste condiții, rămâne de văzut care va fi răspunsul ministerului la propunerile Senatului de revocare și demitere a rectorului, întrucât acestea au avut ca fundament exact Carta și contractul de management.
Concluziile şi recomandările de la minister au fost prezentate cadrelor didactice de către rectorul Luminiţa Popescu. “Am prezentat concluziile şi recomandările de la minister cadrelor didactice şi personalului din universitate şi am încercat, de asemenea, să le prezint şi în Senat, de două ori, dar preşedintele Adrian Gorun nu mi-a permis să o fac. Din acest motiv, am transmis Senatului aceste concluzii cu adresă de înaintare”, a confirmat rectorul Luminiţa Popescu.
Gorun: “Suferă de analfabetism cronic”
Contactat telefonic, preşedintele Senatului Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Adrian Gorun, a menţionat că nu deţine raportul controlului efectuat de Ministerul Educaţiei, ci doar concluziile şi recomandările, pe care, de altfel, a decis să le conteste. “Eu nu deţin raportul; i-a fost înmânat doar rectorului. Eu am primit doar concluziile şi recomandările, care abundă în greşeli de gramatică, ceea ce dovedeşte un analfabetism cronic şi o lipsă de profesionalism. Contest aceste concluzii, pentru că, în primul rând, ele vin de la nişte analfabeţi din Ministerul Educaţiei. Situaţia este neplăcută, dar eu voi dovedi că sunt analfabeţi şi am să-i contest pentru că au semnat aşa ceva”, a declarat Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB.
Doi decani şi directorul administrativ, cercetați disciplinar
Potrivit aceloraşi surse, o altă recomandare dată de Ministerul Educației Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu se referă la decanul Facultății de Științe Medicale și Comportamentale, Monica Bîcă, la decanul Facultății de Științe ale Educației și Management Public, Sorin Purec, și la directorul general administrativ, Virgil Popovici. Ei vor fi cercetați disciplinar pentru refuzul lor de a participa la ședințele Consiliului de Administrație al UCB, în ciuda faptului că această activitate reprezintă o obligație de serviciu pentru cei trei.
În luna martie, rectorul Luminița Popescu ceruse constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a celor doi decani şi a directorului Popovici, însă Senatul a respins-o: “Se resping solicitările doamnei rector, prof. univ. dr. ing. Luminița Georgeta Popescu, înregistrate cu nr. 2651/27.03.2017 și nr. 2707/28.03.2017, referitoare la aprobarea comisiei de cercetare disciplinară pentru cercetarea prealabilă a presupuselor abateri disciplinare săvârșite de domnul prof. univ. dr. Sorin Vasile Purec, decan al Facultății de Științe ale Educației și Management Public, de domnul jr. Virgil Ion Popovici, director general administrativ și de doamna prof. univ. dr. Delia Monica Bîcă, decan al Facultății de Științe Medicale și Comportamentale.”
Minodora Sucea
Luminiţa Popescu: “Eliberarea din funcţia de rector se face prin ordin de ministru”
Cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei, în spaţiul public a apărut informaţia conform căreia rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu ar fi fost demis de către Senatul UCB în şedinţa din data de 27 aprilie. Contactată telefonic, Luminiţa Popescu a precizat că nu ştie care sunt motivele pentru care s-a decis demiterea sa de către Senat, însă ea nu este valabilă până când nu apare un ordin de ministru privind eliberarea sa din funcţie. “Senatul, în baza unui raport întocmit de comisii formate tot din senatorii universităţii, a decis demiterea mea. Nu ştiu motivele şi nici ce mi se reproşează. Eliberarea din funcţie se face prin ordin de ministru, la fel ca şi numirea. Prin urmare, până la apariţia unui ordin de ministru care să confirme eliberarea mea din funcţie, rămân rector al Universităţii «Constantin Brâncuşi». De altfel, eu am şi contestat decizia Senatului, pentru că este ilegală”, a declarat Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
M.S.
Adevărul este că la Ministerul Educaţiei Naţionale avem de a face numai cu analfabeţi funcţionali, care au ocupat posturile numai pe pile, relaţii şi şpăgi.
Nu-l mai tineti in brate pe acest individ imoral care a distrus UCB. Un arogant si un razbunator, eliminand tot ce este valoros in universitate.Faceti bine si nu mai stergeti opiniile oamenilor, libertatea de expresie fiind libera si in cazul ziarului dv.Ce ziceti, gresesc cu ceva?
ACEST GORUN ESTE O CANALIE, UN PARVENIT SI UN IMORAL.