Preşedinta Sindicatului “Confecţia”: “Discriminări salariale la Fabrica de Confecţii din Târgu-Jiu”

283

Conducerea Fabricii de Confecţii din Târgu-Jiu este acuzată de liderul Sindicatului Liber “Confecţia”, Cristina Sîrbu, că practică, în mod regulat, discriminări salariale, între angajaţii acestei societăţi, în speţă în rândul salariaţilor indirecţi-productivi. Mai exact angajaţii din Atelierul parter, indirect-productivi, primesc din partea şefilor un procent mai mare la salariul lunar, stabilit de conducerea fabricii şi şefa atelierului. Acestă măsură nu se practică şi pentru restul angajaţilor pe motiv că aceştia prestează activităţi “la o altă societate”.

Georgeta Udrişte, şefa Atelierului parter, cumnată a deputatului Gheorghe Udrişte, a negociat ani de-a rândul preţul de contractare a produselor realizate de fabrică, cu diverse firme cu care Confecţia a încheiat contracte comerciale. Munca în cauză i-a oferit avantaje atât ei, cât şi subordonaţilor din atelier, dovadă că indirect-productivii au salarii mai mari decât angajaţii din aceeaşi categorie, de la acelelalte ateliere. Din discuţia purtată de lidera Sindicatului Liber Confecţia cu directorul Constantin Racoceanu acesta a recunoscut că Udrişte este avantajată, alegându-şi pentru ea şi subordonaţi produsele cele mai bine plătite, fapt care asigură beneficii financiare pentru angajaţii Atelierului Parter. O angajată din atelierul condus de Udrişte a sesizat Sindicatul Liber, în două rânduri, în legătură cu atitudinea manifestată de Udrişte în raport cu ea. Sindicatul a cerut ca şefa atelierului, pe baza plângerilor angajatei, să fie trecută prin Comisia de Disciplină, fapt care nu a convenit conducerii. Racoceanu nu numai că nu a întrunit nicio Comisie de Disciplină, nici nu a răspuns Sindicatului dacă va lua sau nu vreo măsură cu Udrişte. “De mai bine de o lună de zile aşteptăm ca directorul să ne răspundă la solicitare, conform legii şi constractului colectiv de muncă, dar nici până în prezent nu s-a întâmplat asta, lucru care dovedeşte trecerea pe care o are Udrişte la conducerea Confecţia”, a declarat Sîrbu.

Lichidare de 150 de lei pe luna iunie
De altfel, aceasta este una din multele probleme cu care se confruntă salariaţii de la Confecţia. În luna aceasta, angajaţii au primit doar o parte din lichidarea pe luna iunie, pe motiv că fabrica nu are lichidităţi. Angajaţii au trebuit astfel să se mulţumească cu 150 de lei, o parte din lichidarea cuvenită, ei nefiind informaţi şi când vor primi restul de bani, diferenţa salarială pe iunie. Cu toate acestea, angajaţii merg zilnic la muncă, stau şi peste program, fabrica are comenzi, dar banii se acordă cu ţârâita şi, din păcate, diferenţiat.

confectia tg jiuSîrbu: “Să răspundă Udrişte şi pentru calitatea mărfii”
Liderul de sindicat este de părere că fabrica trebuie să sancţioneze pe cel care verifică calitatea mărfii înainte de livrare. “Doamna Udrişte trebuie să răspundă pentru marfa returnată şi pentru care societatea trebuie să plătescă sume mari de bani”, a completat Cristina Sîrbu.
Periodic o parte din marfa lucrată la Confecţia pentru export, care este executată pe Alierul parter nu corespunde calitativ. Marfa nu mai este plătită la justa valoare stabilită prin contract, ci la o categorie inferioră. Cert este că Confecţia pierde substanţial din marfa în cauză, dar nimeni la Târgu-Jiu nu este tras la răspundere pentru marfa livrată, ci societatea răspunde în solidar.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here