Alegeri în vreme de pandemie! Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat tuturor primarilor să colecteze date și informații de la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie.
Informațiile colectate de primari trebuie completate într-un fișier electronic până cel mai târziu în data de 7 august.
Secțiile de votare trebuie să îndeplinească anumite cerințe speciale pentru a se putea vota în actualul context epidemiologic. Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare etc.).
În plus, sediile secțiilor de votare trebuie să asigure și setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, ca de exemplu: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale.
Alegeri mai scumpe
Organizarea alegerilor în vreme de pandemie are un cost de aproape un miliard de lei, dublu comparativ cu alți ani. Suma include și cheltuielile pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru alegători și personalul din secțiile de votare. Mai mult, a fost majorată indemnizația pentru personalul din secțiile de votare. „E vorba de 250 de lei pe zi de activitate pentru președinte locțiitor și operator de calculator, 100 de lei pentru membrii secțiilor de votare”, a declarat președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică.
În secțiile de votare vor exista măști și dezinfectanți pentru alegători. De asemenea, este posibil să se organizeze mai multe secții de votare, pentru evitarea aglomerării, aspect ce va fi stabilit după discuțiile cu primarii și reprezentanții Ministerului Sănătății. Cetățenii aflați în carantină în spital sau în izolare la domiciliu pot solicita urna mobilă.
I.IRINOIU