Pregătirea fizică rămâne în sală!

611

Echipa de handbal a Energiei a început deja pregătirile, prima parte a perioadei de pregătire fiind rezervată acumulărilor fizice, acolo unde în scenă intră Florin Vasilcan, noul preparator fizic al grupării gorjene.

Alături de antrenorul secund Sorin Bârză, staff-ul tehnic al Energiei a mai primit un nou membru în această vară, pe preparatorul fizic Florin Vasilcan. Acesta vine din Franța pentru trei săptămâni în care va încerca să-i ofere lui Liviu Andrieș o echipă capabilă să ducă cu bine din punct de vedere fizic un campionat întreg.
Venit la Târgu Jiu cu un CV în care se regăsesc colaborări cu Știința Dedeman Bacău, lotul național, dar și federația franceză, Florin Vasilcan spune că în perioada următoare jucătorii săi vor avea parte de antrenamente extrem de intense: „Le prezint dinainte programul pe câteva săptămâni pentru a-și putea organiza viața de familie. Au familii, au copii, câțiva dintre ei, și e bine să știe ce au de făcut, cât timp o să petreacă cu mine și cât cu familiile lor. Mie îmi place ca antrenamentele să nu aibă un volum mare, să fie mai multă calitate decât cantitate. O să alerge atât cât trebuie, o să facă nu prea mult, că nu e bine…”, a declarat noul preparator fizic al echipei gorjene.

„Sunt handbaliști!”
Cu o firmă făcută în Franța, unde este destul de apreciat și căutat, Florin Vasilcan a acceptat oferta Energiei ca pe o nouă provocare, asta după ce în urmă cu câțiva ani făcuse același lucru și la Bacău: „Tot timpul mi-au plăcut contrastele. Cum m-am dus acum trei ani la Bacău, am să încerc și acum, aici, să văd despre ce e vorba. Sunt câțiva jucători cu care deja am lucrat. Sunt câțiva care erau deja aici, câțiva cu care am lucrat la Bacău”, a declarat Vasilcan. Acesta mai spune că antrenamentele pe care le va face cu jucătorii echipei gorjene vor fi unele speciale, care să le dezvolte calitățile necesare sportului pe care-l practică: „Ei sunt handbaliști! Nu sunt alergători de fond, nici de semifond. Pentru alergarea lungă nu văd rostul, nu-i văd sensul. Antrenamentele vor avea loc în sală, maxim vor fi două-trei antrenamente afară, pe stadion, dar nu mai mult. Cu cât schimbăm mai mult ambientul pentru ei, cu atât este mai rău. Când schimbi suprafețe, lucruri cu care ei sunt obișnuiți, e mai greu apoi să intri în ritm. Timpul e scurt, trebuie să trecem direct la subiect!”, a mai declarat Florin Vasilcan. Întrebat cum de a ajuns la pregătirea unor echipe de handbal după ce sportul pe care l-a practicat ca jucător a fost rugby-ul, Vasilcan a explicat că există numeroase asemănări între cele două sporturi: „Rugby-ul și handbalul nu sunt deloc diferite, ca metode de pregătire. Sunt sporturi de contact. Apărarea din rugby s-a inspirat foarte mult din apărarea din handbal. În rugby se folosește foarte mult din ceea ce înseamnă handbal. Există foarte multe lucruri în comun”.

Pași mărunți și în handbalul românesc
Încercând să facă unele comparații între ceea ce se întâmplă afară și ceea ce a găsit în România, Vasilcan pune din nou accentul pe pregătirea fizică specializată, lucru care cu greu este înțeles în România, care totuși începe să facă pași spre o normalizare și în acest sens: „Pregătirea fizică generală diferă foarte mult aici de ceea ce se întâmplă în Franța. Aici sunt foarte bine pregătiți fizic, dar nu pentru handbal! Pot să spun asta pentru că am lucrat cu Federația Română de Handbal și am făcut testele în 2010-2011, era și Acatrinei atunci la echipa națională. Lucrurile astea se pot schimba. E o chestiune de opțiune din partea antrenorilor și din partea federației. Când am ajuns eu în România, cu domnul Stângă, nu erau preparatori fizici la echipele de handbal, în 2011. De atunci văd că au apărut și eu zic că este bine. Nu știu dacă este o deschidere a federației, federația nu a făcut nimic în acest sens. Acesta este rezultatul testelor mele din 2010-2011, handbalistul român este bine pregătit fizic, dar nu pentru handbal. Aveam la Bacău jucători care ar fi alergat de la Bacău la București și înapoi, dar numai atât… Problema e că eforturile specifice handbalului sunt uitate sau nu încercăm să le antrenăm, sau considerăm că e mai ușor așa”, a mai spus noul preparator fizic al Energiei.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.