Angajaţii ocoalelor silvice din judeţul Gorj au fost luaţi la rost ieri de către prefectul Ion Florescu, în cadrul unei şedinţe de lucru ce a avut loc în Sala Maură a Prefecturii. Prefectul a declarat că au ajuns la urechile sale informaţii conform cărora angajaţii nu îşi fac treaba, „amână oamenii cu lunile pentru marcarea unui arbore şi în plus aplică şi tarife mari”. Problema pădurilor, a defrişărilor excesive, a furturilor de lemne dar şi a tărăgănării marcării arborilor de către angajaţii ocolurilor silvice au fost discutate ieri de către prefect, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Direcţiei Silvice, Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj. „Această întâlnire o considerăm benefică pentru că de la începutul anului au fost constatate 279 de infracţiuni la regimul silvic, ceea ce înseamnă o infracţiune şi ceva pe zi, un număr aproape similar de contravenţii, ceea ce denotă faptul că activitatea de constatare a fost deosebit de puternică dar, totodată ne trage şi un semnal de alarmă pe fondul existenţei unui fenomen de sustragere.
Nu e vorba de cantităţi deosebit de mari, dar se fură cu căruţa sau cu camionul şi acest lucru poate să ducă la defrişări”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Viorel Caragea. În aceeaşi şedinţă, prefectul a ţinut să precizeze că nici angajaţii ocoalelor silvice nu îşi fac treaba suficient, amânând oamenii care solicită marcarea arborilor în vederea tăierii sau aplicarea de tarife exagerat de mari.
Reîmpăduriri
O soluţie pentru defrişările excesive ar fi reîmpădurirea. „Această temă este destul de sensibilă, avem de lucru în acest domeniu. Agenţia de Mediu va lua act şi sunt convins că vom fi foarte atenţi în eliberarea actelor de autorizare în domeniul tăierii pădurilor. Vreau să fac apel la toţi cetăţenii, care de fiecare dată ne-au ajutat, pentru că vine toamna şi încep împăduririle de toamnă, să plantăm în zonele degradate şi sunt foarte multe zone de acest fel care trebuie împădurite”, a spus şi Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Gorj. În acest sens au fost realizate mai multe campanii de reîmpădurire la care au răspuns afirmativ elevi, studenţi dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene.
Dorina CIOPLEA