Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj dar şi cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu “au scăldat” un dosar cu nereguli, depistate de fosta echipă de control a Prefecturii Gorj, de la sfârşitul lui 2008.
Asta deoarece o eventuală trimitere în judecată i-ar fi adus atingere prefectului de acum Liviu Andrei, pe atunci însă inspector general la Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, instituţia pe numele căreia se întocmise dosarul. Cel care pune umărul la închiderea acestui dosar este însă Sorin Tomoiu, procuror la Parchetul Local Târgu-Jiu, bănuit de strânse legături cu PD-L Gorj. Acesta dă neînceperea urmăririi penale(NUP) în dosarul Prefectura Gorj versus Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, după ce şi colegii săi procurori de la Parchetul Judeţean se spală pe mâine de această cauză.
În martie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu se sesizează din oficiu cu privire la faptul că la Grupul Şcolar Industrial “Constantin Brâncuşi” din Peştişani şi Consiliul Local Peştişani, conducerea acestor unităţi au comis o serie de abuzuri în exercitarea atribuţiilor de serviciu, gestionând fraudulos fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru realizarea unor investiţii la această şcoală. Aceste nereguli fac obiectul unui dosar întocmit la Parchetul Local Târgu-Jiu. În paralel şi Prefectura Gorj dispune un control la Inspectoratul Şcolar Judeţean, ce era condus atunci de Liviu Andrei, depistând o altă serie de nereguli la încă trei unităţi de învăţământ, este vorba despre nişte lucrări de reabilitare la o grădiniţă din Târgu-Jiu, la liceul din Motru şi la cel din Peştişani. Şi acest lucru face obiectul unui dosar, ajuns la aceiaşi instanţă competentă din municipiu. În aprilie 2009, prin ordonanţă a Parchetului Local se stabileşte că ambele cauze sunt conexe, având legături de cauzalitate, dar primesc, în final, NUP chiar dacă făptuitori erau în dosar cunoscutul om de afaceri Radu Dan Floarea, liberala Mădălina Ciolocoi sau primarul din Peştişani, Florin Pavel.
Tomoiu scapă conducerea IŞJ Gorj de judecată
Sorin Tomoiu, procurorul care finalizează dosarul, după ce procurorii Parchetului Judeţean Gorj îşi declină competenţa în cel făcut la cererea Prefecturii Gorj, închide acest document cu NUP, salvându-i pielea prefectului Liviu Andrei, în prezent suspendat din PD-L Gorj ca urmare a funcţiei. Tomoiu nu este însă pentru prima oară când salvează pedelişti. Tot acesta dă NUP în dosarul în care fosta juristă şefă a SNLO face plângere împotriva directorului acestei unităţi miniere, Daniel Burlan care o schimbă abuziv din funcţie. De altfel Tomoiu are grijă să îşi angajeze sora în locul fostei juriste incomode, mai ales că îl salvase pe directorul general al acestei instituţii, Daniel Burlan. Valeria Ionela Tomoiu, sora lui Sorin Tomoiu, între timp devenită Gheju, este moneda de schimb în acel caz. În dosarul IŞJ, probabil PD-L-ul a avut grijă să îşi protejeze oamenii, intervenind la acelaşi Tomoiu.
Campioni la NUP-uri şi SUP-uri
Procurorii Parchetului Local Târgu-Jiu sunt adevăraţi campioni la NUP-uri, asta deoarece numai în anul 2009, din 12.594 de dosare ajunse la această instituţie au trimis în judecată numai 510, restul fiind soluţionate cu neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală (SUP). În 2008, au fost alte 12.175 de dosare din care doar 282 au fost trimise în judecată. În 2007, din 11.229 de cauze ajunse la această instituţie, au fost soluţionate cu trimitere în judecată doar 256, în timp ce în 2006 din aproximativ 10.000 de dosare s-au făcut rechizitorii numai pentru 213. La un calcul simplu, procurorii Parchetului Local Târgu-Jiu dovedesc că trimit în judecat cam 5% din dosarele care ajung pe masa lor, restul primind fie NUP, fie SUP.
Anamaria Stoica