Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj îi mulţumeşte prefectului Claudiu Teodorescu pentru sprijinul acordat în rezolvarea problemei celor 21 de foşti angajaţi ai Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu. Aceştia au fost disponibilizaţi la 1 aprilie 2011, când s-a închis unitatea spitalicească, la scurt timp ei intentând procese pentru obţinerea drepturilor băneşti ce le reveneau; unele procese s-au finalizat, hotărârile judecătoreşti fiind favorabile disponibilizaţilor. Odată cu obţinerea avizelor de redeschidere a spitalului, Măruţă a cerut implicarea prefectului pentru reangajarea acestor oameni; liderul sindical a obţinut promisiunea reprezentantului Guvernului în teritoriu în privinţa rezolvării problemei celor 21 de persoane.
După ce a fost închis la data de 1 aprilie 2011, Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu a fost acţionat în instanţă de cei 21 de disponibilizaţi. Sindicatul „Sănătatea” Gorj a introdus, la sfârşitul lunii mai 2011, la Tribunalul Gorj, acţiunea pentru recuperarea drepturilor băneşti ale celor 21 de salariaţi ai Spitalului Sadu, care au intrat în şomaj odată cu închiderea unităţii spitaliceşti. Sindicaliştii au de recuperat aproximativ 8 miliarde de lei vechi, reprezentând diferenţa de bani corespunzătoare sumelor compensatorii ce le reveneau angajaţilor după încetarea activităţii spitalului. Între timp, unele procese au fost câştigate, altele fiind în curs de judecare.
Măruţă: „Îi mulţumesc prefectului pentru sprijin!”
În momentul în care s-au obţinut aprobările necesare redeschiderii spitalului, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj a început tratativele pentru reangajarea celor 21de disponibilizaţi. În acest sens, Măruţă a cerut inclusiv sprijinul prefectului, obţinând promisiunea acestuia de rezolvare a problemei. Pentru acest lucru, Ion Măruţă îi mulţumeşte public prefectului. „Îi mulţumesc prefectului Claudiu Teodorescu pentru că în urma discuţiilor purtate cu domnia sa am promisiunea că cele 21 de persoane disponibilizate vor fi reangajate la Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu”, a declarat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj. Ion Măruţă reaminteşte faptul că „în urma închiderii Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, un număr de 21 de salariaţi (personal TESA şi administrativ), membri ai Sindicatului „Sănătatea” Gorj, au fost concediaţi aplicându-se procedura concedierii colective. La data încetării contractelor individuale de muncă din fondurile financiare disponibile s-au plătit câte două salarii compensatorii către fiecare disponibilizat dintr-un număr de 24 salarii cuvenite. Toate cele 21 de persoane au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care unitatea este obligată la plata sumelor restante care, cumulate, depăşesc 7 miliarde lei vechi. Punerea în executare a acestor hotărâri ar duce la blocarea activităţii spitalului”. Măruţă a fost în permanenţă alături de cei 21 de membri ai sindicatului său care au devenit şomeri după închiderea spitalului de la Sadu, ajutându-i să-şi câştige drepturile băneşti în instanţă. Tocmai de aceea el se implică în continuare în găsirea de soluţii pentru aceşti oameni şi se bucură că prefectul de Gorj i-a oferit sprijinul său.
Minodora Sucea