Poveşti despre Târgu-Jiu, strânse de voluntarii CED Gorj

875

Mai mulţi voluntari ai Centrului Europe Direct (CED) Gorj şi-au petrecut ultimele câteva luni strângând poveşti despre ceea ce înseamnă să creşti în Târgu-Jiu. Fie în scris, fie în desene sau fotografii, aceştia au încercat să surprindă cât mai bine amintiri legate de „Târgu-Jiul copilăriei mele!”, în cadrul programului cu acelaşi nume derulat de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” şi Centrul Europe Direct Gorj. Poveştile strânse de voluntari se regăsesc pe blogul programului: targujiupovestileorasului.blogspot.com.

tg jiu copolariei mele (1)Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” a găzduit ieri evenimentul de finalizare a programului „Târgu-Jiul copilăriei mele!”, program de voluntariat desfășurat de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, în parteneriat cu Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat și Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în cadrul proiectului „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Programul „Târgu-Jiul copilăriei mele!” s-a derulat în perioada octombrie 2014 – mai 2015 şi a constat în strângerea de poveşti legate de amintiri din copilărie, fie ale voluntarilor, fie ale celor din jurul acestora.

tg jiu copolariei mele (5) „Îmi place să cred că proiectul nostru este o continuare a unui proiect mai vechi, derulat prin 2011, în cadrul căruia spuneam poveştile oraşului Târgu-Jiu. Proiectul s-a numit „Târgu-Jiu – poveştile oraşului” şi a vrut să păstreze în comunitate memoria străzii Victoria. Am lucrat cu voluntari, cu seniorii din comunitate, şi am dezvoltat un blog pe care se aflau poveştile celor de atunci. Acest proiect de astăzi vine să încununeze eforturile noastre de atunci şi să predea ştafeta la generaţia tânără, care de aici înainte îşi poate posta pe blog amintirile copilăriei şi poate îndemna şi pe alţii să facă acest lucru”, a spus Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”.

tg jiu copolariei mele (6)Amintiri dragi din copilărie, păstrate pentru generaţiile viitoare
Scopul acestui proiect a fost acela de-ai implica pe voluntari în conservarea memoriei comunităţii locale, prin strângerea de poveşti reale, emoţionante despre copilărie. „Ne-am dat seama în timp, lucrând cu oameni diverşi care vin aici şi cu care colaborăm foarte frumos, că sunt foarte multe lucruri mărunte ale vieţii noastre despre care nu vorbeşte nimeni, dar care dau culoare şi care fac comunitatea din Târgu-Jiu să fie altfel decât una din altă parte a ţării sau din altă ţară.

tg jiu copolariei mele (3) Am vrea să păstrăm cumva această identitate a noastră, a gândirii noastre, în memoria celor care poate nu vor avea ocazia să experimenteze aceleaşi lucruri ca şi noi. (…) Concret, ne-am propus ca împreună cu câţiva voluntari să încercăm să surprindem câteva elemente din ceea ce a însemnat copilăria în Târgu-Jiu pentru ei sau pentru cei din mediul lor. Câţiva dintre ei au reuşit să creioneze sau să surprindă în imagini, fie în desen, fie în fotografie, ce înseamnă pentru ei să-şi trăiască copilăria în Târgu-Jiu.

tg jiu copolariei meleA fost o perioadă de câteva luni în care am făcut lucrul acesta. (…) Acum încercăm să strângem roadele muncii pe care am făcut-o în aceste 4-5 luni în care am lucrat împreună; nu ne-am propus să avem cifre din acelea mari, ci ne-am propus să avem poveşti adevărate, poveşti pline de viaţă. (…) Credem că am reuşit să facem ceea ce ne-am propus, dar este doar o bucăţică din ceea ce poate fiecare dintre noi să realizeze”, a spus Mariana Angheluţă, coordonatorul CED Gorj.

tg jiu copolariei mele (2)„Ce am făcut noi este doar un început; chiar dacă acum suntem la sfârşitul unui proiect în care ne-am propus nişte obiective clare, nişte cifre, nişte indicatori, ne dorim să fie doar un preambul din ceea ce dorim să reuşim. (…) Am vrea ca această întâlnire să fie privită ca un început şi nu ca un final”, a mai spus aceasta. În cadrul evenimentului de finalizare a programului „Târgu-Jiul copilăriei mele”, voluntarii au amenajat şi o expoziţie cu desenele şi fotografiile realizate în cadrul proiectului.

tg jiu copolariei mele (4)De asemenea, a fost prezentat şi blogul targujiupovestileorasului.blogspot.com, unde se vor regăsi toate poveştile strânse de voluntari. În încheierea evenimentului, cei mai harnici dintre voluntari, adică cei care au trimis cel mai repede poveştile, au fost răsplătiţi cu câte un tricou.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here